Nepravilna ishrana, stres i alkohol glavni su krivci za nastanak ovog oboljenja u čijem lečenju važnu ulogu imaju preparati na bazi meda, maslinovog ulja i lekovitog bilja
Čir ili ulkus na želucu i dvanaestopalačnom crevu zapravo je ranica na sluzokoži ovih organa, koja nastaje kao posledica slabljenja zaštitnog sloja, zbog delovanja bakterije Helicobacter pylori ili kao posledica uzimanja nesteroidnih protivupalnih lekova. Usled oštećenja sluzokože, sokovi koje želudac luči da bi se pospešio proces razlaganja hrane, nagrizaju i oštećuju tkivo izazivajući niz tegoba. Bolest najčešće pogađa osobe između 20. i 45. godine života, a dokazano je da su joj podložniji muškarci, kao i nosioci nulte krvne grupe.
Faktori rizika
Čir na želucu najčešće je posledica delovanja bakterije Helicobacter pylori (H. pylori) koju čak 25% ljudi nosi u organizmu, ali se bolest ne razvija kod svih. Ovaj mikroorganizam se nastanjuje u sluzi koju luči sluzokoža želuca i dvanaestopalačnog creva i proizvodi enzime čiji je glavni zadatak neutralisanje kiselosti u želucu. Da bi nadoknadio ovaj nedostatak, želudac proizvodi više kiseline, što iritira njegovu sluzokožu. Pored toga, H. pylori slabi odbrambeni sistem želuca zbog čega se učestalo javljaju upale.
Drugi uzrok nastanka čira jeste nekontrolisano uzimanje nesteroidnih antiupalnih lekova za ublažavanje glavobolje i ublažavanje povremenih i slabijih bolova. Ovi medikamenti dovode do smanjene proizvodnje sluzi koja štiti sluzokožu želuca pa ona postaje podložna oštećenjima. Uz to, ometaju dotok krvi u želudac i time narušavaju normalan proces regeneracije oštećenih ćelija. Među ostalim faktorima rizika izdvajaju se genetske predispozicije, pušenje, konzumiranje alkohola i stres.
Simptomi
Najčešći simptom je ravnomeran i tup bol koji se pojavljuje i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko nedelja. U slučaju čira na dvanaestopalačnom crevu, javlja se 2-3 sata nakon jela. Takođe, bol se može osetiti usred noći (na prazan želudac), a smiruje se uzimanjem hrane, međutim, ako je ulkus prisutan na zidu želuca, tegobe se obično pogoršavaju nakon jela. Ostali simptomi su gubitak telesne težine, slabljenje apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje.
Oštar, iznenadan i neprekidan bol u želucu zahteva neodložan odlazak lekaru. Krvava ili crno obojena stolica, povraćanje krvi ili sadržaja koji ima izgled taloga kafe mogu biti znaci ozbiljnog problema – pucanja čira.
Dijagnoza
Osnovnim dijagnostičkim metodama, radiološkim i endoskopskim ispitivanjem, utvrđuju se veličina, lokalizacija i izgled ulkusa, dok se ciljanom biopsijom proveravaju njegove histološke karakteristike. Kombinacijom ovih procedura moguće je u 95% slučajeva odrediti da li je u pitanju benigno ili maligno oštećenje želuca.
Otkrivanje prisustva helikobakterije takođe je veoma važno, jer se lečenje ulkusa u tom slučaju razlikuje od terapije čira izazvanog nesteroidnim antiinflamatornim lekovima. Specifična analiza daha (urea izdisajni test) najčešće se sprovodi nakon lečenja radi provere uspešnosti terapije, ali i u dijagnostičke svrhe.
Lečenje
Terapiju propisuje lekar nakon postavljanja dijagnoze a ukoliko za to postoje indikacije, čir se mora odstraniti hirurški. Želudačni ulkus izazvan helikobakterom leči se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu sluzokožu zaštitnim slojem. Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom u terapiju se ne uključuju antibiotici, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline.
Pravilnim lečenjem u gotovo 90% slučajeva smanjuje se rizik od ponovne bolesti ali je od velike važnosti da se pacijent striktno pridržava uputstava lekara, da se terapija sprovede do kraja, ali i da se promeni način života i ishrane.
Najčešće komplikacije
U najozbiljnije komplikacije spadaju krvarenje, perforacija i penetracija. U slučaju krvarenja dolazi do povraćanja crnog sadržaja, nalik talogu kafe ili do pojave kao katran crne stolice, što je naročito opasno za starije ljude. Perforacija nastaje kada čir probije sve slojeve sluzokože pri čemu dolazi do izlivanja sadržaja u trbušnu šupljinu.
Ovo stanje manifestuje se snažnim bolom u gornjem delu stomaka, povraćanjem, povišenom telesnom temperaturom, padom pritiska i tvrdim stomakom. Perforacija čira vrlo je ozbiljno stanje koje zahteva hiruršku intervenciju. Penetracija je, zapravo, probijanje čira u okolne organe, a uzrokuje jake bolove, koji se u slučaju prodiranja u pankreas šire u leđa. Ako je reč o penetraciji čira u jetru, bol se javlja ispod desnog rebarnog luka.
Namirnice koje treba izbegavati
Kvalitetna ishrana ima izuzetno važnu ulogu u prevenciji i lečenju bolesti. Treba jesti pet do šest puta dnevno, manje obroke, a poželjno je namirnice pripremati na pari ili ih kuvati. Hrana ne sme da bude masna niti previše začinjena.
Obolelima od ulkusne bolesti ne preporučuju se svež hleb i pecivo, kukuruzni i raženi integralni hleb, masna testa i jela s kvascem (krofne, palačinke), masni i topljeni sirevi, kao i oni sa plemenitim plesnima, punomasno mleko, pavlaka i masno kiselo mleko, svinjetina, divljač, guščje meso. Takođe, ne savetuje im se konzumiranje dimljenog, masnog, prženog, pohovanog i usoljenog mesa i ribe, svih vrsta iznutrica, konzervisane hrane, dagnji, lignje, salame, rakovi, tvrdo kuvanih i prženih jaja, trajnih kobasica, čvaraka, svinjske i guščje masti.
Moraju da izbegavaju majonez; izrazito slatko voće, veće količine marmelade i džema, orahe, bademe, smokve, trešnje, kiseli kupus, kelj, grašak, soju, sočivo, pasulj, krastavce, pečurke, papriku, rotkve, svež crni i beli luk. U jelovniku obolelog ne bi smeli da se nađu ni pečeni krompir, plavi paradajz, koncentrat paradajza i kečap, gotove supe; slatkiši, torte, pržena i kvasna testa, palačinke, čokolada, gazirana pića, kafa, ren, sladoled, crni čaj, ljuta paprika, sirće, biber, senf, čokolada i previše alkalne vode.
Šta treba jesti?
Namirnice koje se preporučuju obolelima od ulkusne bolesti jesu beli ili polubeli hleb (što stariji), dvopek, tost, testenine, pirinač, pšenični i kukuruzni griz, nezaslađeno pecivo; obrano mleko, posni sir, kiseli mlečni napici, kiselo mleko sa 12% masti, nemasni sirevi, riba i meso – teletina, junetina, jagnjetina, jaretina, piletina (dinstani, kuvani, pečeni u foliji), meko kuvana jaja; maslac, biljna ulja, margarin u manjim količinama.
Mogu da jedu oljuštene i narendane jabuke, kompote, banane, kuvano i zgnječeno suvo voće, džem u malim količinama; kuvano, dinstano pasirano povrće – krompir, spanać, blitva, zelje, karfiol, prokelj, šargarepu, mladi grašak, boraniju, cveklu, paradajz bez kore i semenki, tikvice, svež kupus i sok od kupusa. Dozvoljeno im je da konzumiraju kuvani luk, zelenu salatu, puding, griz, sutlijaš, med; razblažen limunov sok, so, lovor, peršun, blage čajevi, mineralnu vodu.
Šta savetuje Malahov?
Čuveni ruski narodni lekar osobama koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu preporučuje sledeće recepte:
Belance, heljda i krompir protiv bolova u želucu
1. Sirovo belance dugo mućkati u ustima, pa progutati. Belance pomešano sa pljuvačkom stvara zaštitni sloj na sluzokoži želuca.
2. Žvakati kašičicu heljdinog brašna najmanje desetak minuta pa progutati – na taj način se takođe stvara zaštitni sloj oko obolele sluzokože.
3. Piti sok od sirovog krompira.
* Za optimalnu funkciju želuca
Dobro izmešati po 100 g putera, meda, kakaoa u prahu i dve kašike sveže isceđenog soka aloje. Masu staviti u frižider da odstoji dok se ne stegne, pa svakodnevno pre obroka jesti po kašičicu ove smese.
* Koktel protiv gastritisa
Pomešati u većoj tegli 5 dl svežeg kiselog mleka i 500 g meda. Smesu držati u frižideru i piti po 1 dl svakog jutra.
* Ulje za jačanje sluzokože želuca
Pomešati po 50 g suncokretovog ulja i meda sa 100 g samlevenog lanenog semena, pa držati u frižideru. Uzimati po kašiku ujutru na prazan želudac, tokom dve nedelje.
* Lekovita smesa protiv čira i bolova u želucu
Pomešati 500 g meda, 5 dl maslinovog ulja i sok od dva limuna ili 50-100 ml jabukovog sirćeta. Smesu držati u frižideru u dobro zatvorenoj tegli i pre svakog uzimanja dobro promešati drvenom kašikom. Jesti po kašiku tri puta dnevno 30-40 minuta pre obroka. Kada se potroši cela količina, pravi se pauza u lečenju od tri-četiri nedelje, a zatim se kura može ponoviti. Uz ovo lečenje preporučuje se svakodnevno konzumiranje po pet-šest oraha.
* Ukusni melem za lečenje čira na želucu
Sameleti po 500 g oraha, suvog grožđa i suvih kajsija, pa dodati limun samleven sa korom, ali bez koštica i 500 g meda. Uzimati po kašiku smese 30 minuta pre jela, tri puta dnevno, dok se cela količina ne potroši.
* Puter i propolis
Sipati u teglu 250 g svežeg putera bez konzervansa, preliti ga sa 30 ml alkoholnog rastvora propolisa i dobro izmešati. Uzimati po kašičicu ujutru pre doručka…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U MAGAZINU…
9 comments
Svaka cast dobar tekst
super je…u svakom slucaju,treba znati.
koji prirodni recept preporucujete za cir na dvanaestopalacnom crevu, posto vec pijem lek zoloft, da nedodje do kontra dikornosti?
Ja imam cir na zelucu i iste imam iste siptome .sve je tacno sto ovdje pise.i svim ljudima bih rekla da se manje nerviraju:)
da li mastika pomaze kod cira na zeludcu i malo maslaca pre obroka…..tako sam cula
lek sto po sto lekuva cir –
vo domasna rakija 50-60 % stavete povece grancinja od pelin i otkako rakijata ce se oboi zelenkasta piete po edna goltka na sabajle na prazen zeludnik ,posle polovina cas mozete da jaditeda.za edna nedela tegobite prestanuvaat
drugi lek -Na prazae zeludnik goltnete polzav ocisten od crevata, ne jadete eden cas,poftoreteja terapijata tri do pet dena ,rezultatite se vidlivi.
Moja svekrva ima cir na dvanaestopalacnom crevu,pije lek Nalpaza,dali bi mogla da ukljuci i neki melem koji smo pronasli na internetu.Da ne bude melem kontra diktornosti na lek.Unapred hvala!!!
imao sam cir na dvanaesto palacnom crijevo sve zivo probao ni od cega mi nije bilo bolje samo od jednog caja, a to je: 2 kasike gavezi, lanovo sjeme i kamiclica na litar vode vriojedi pokusati 🙂
Namirnice koje treba izbjega izmedju ostalih, pisete u navedenom tekstu, su i orasi!
dok u malo nize navedenom receptu “* Lekovita smesa protiv čira i bolova u želucu” pisete da se preporucuje da svakodnevno pojedete po 5-6 oraha!
Nije il to malo cudno!!!!!!