Nema ništa lepše od nego kada jelo začinite aromatičnim travkama koje ste sami konzervirali. Zamrznite lekovito bilje zahvaljujući našim savetima.
Zamrznite lekovito bilje
Lekovite biljke, kao što su: bela rada, bokvica, kopriva, maslačak, rukola, peršun, bosiljak, lavanda, sitno iseckajte i stavite u kalupe za led. Preko naspite vodu i zamrznite. Možete ih koristiti za spravljanje smutija, sokova i kaša. Lekovito bilje možete mešati sa sezonskim voćem, po želji. I sve to zajedno zamrznuti.
Kad poželite da napravite smuti ili sok, samo ubacite par kockica u blender i dodajte ostale sastojke. Slobodno pustite mašti na volju. Ovo su neke od proverenih kombinacija:
1. Kopriva + višnje + đumbir = odlična kombinacija za suzbijanje upala
2. Bokvica + kamilica + banana = super kominacija za problematičan želudac
3. Lavanda + sok od limuna + matičnjak = mnogo bolje od lekova za smirenje i nesanicu
4. Peršun + kopriva + đumbir = odlična kombinacija za čišćenje bubrega i izbacivanje viška vode iz organizma
5. Bela rada + crvena detelina + kajsije = pomoći će vam da rešite sve ženske tegobe
6. List maslačka + sok od grejpfruta + narendan koren đumbira = kad poželite da malo olakšate posao jetri
7. Jagode + neven + kopriva = pomoći će vam da sačuvate prostatu
Konzerviranje u ulju i puteru
Biljke dobro operite, osušite, iseckajte ili ih sameljite. U posudu za led ravnomerno pospite sveže začinsko bilje. Svaku kockicu napunite ekstradevičanskim maslinovim uljem. Za kuvanje na visokoj temperaturi koristite ulje semenki grožđa.
Možete koristiti silikonske posude za led jer sprečavaju lepljenje, ali u principu može da posluži svaka posuda za led. Za konzerviranjem bilja s puterom, samo pomešajte bilje s maslacem otopljenim na sobnoj temperaturi i loptice ubacite u posudu za led.
Posudu pokrijte i zamrznite. Izvadite zaleđene kocke, stavite ih u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u zamrzivaču. Ove kockice su savršene za supe, kao i za premazivanje piletine ili nekog drugog mesa za pečenje. Savršene su za umake ili kao preliv preko pečenog korenastog povrća.
Foto: Anna-Ok/gettyimages.com