Šta jesti nakon operacije? Svaka hirurška intervencija u određenoj meri iscrpljuje organizam i svakako se svrstava u jednu od stresnijih situacija. Zato je tokom oporavka veoma važno da se uvede režim ishrane koji obuhvata sve važne elemente za jačanje imunološkog sistema. Pravilan izbor može doprineti da se ublaže upale, otoci, modrice i ubrza proces zarastanja rana. Različite namirnice dolaze u obzir u zavisnosti od vrste operacija, pa je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste napravili pravi izbor.
Šta jesti nakon operacije: Šta je važno?
1. Hidratacija
Za što brži oporavak nakon hirurških intervencija pravilna hidratacija od velike je važnosti. Voda pomaže da kiseonik i ostali nutrijenti lakše dospeju u sve delove organizma, pa će tako i proces zarastanja rana kraće trajati. Trebalo bi da se pije najmanje osam čaša dnevno, postepeno, u malim gutljajima. Treba izbegavati vodu neposredno pre obroka da se ne bi javio osećaj sitosti. Tečnost smanjuje osećaj zamora, mučninu i glavobolju nakon operacije.
2. Proteini
Amino-kiseline u proteinskoj hrani ubrzavaju proces zarastanja i regeneraciju tkiva. Proteini su važni i da bi se brže povratila energija i fizička snaga nakon operacije. Od mesa treba birati ono s manje masnoće, kao što su piletina, ćuretina, riba i morski plodovi. Ostali izvori su: jaja, mahunarke, orašasti plodovi, tofu. Mlečni proizvodi takođe sadrže proteine, ali ih treba izbegavati ukoliko se posle operacije javi zatvor.
3. Vlakna
Jedna od stvari na kojoj se većina ljudi žali nakon operacije jeste zatvor. Da bi se ove komplikacije izbegle, neophodan je veći unos vlakana. Njih ima u svežem voću i povrću, ovsenoj kaši, integralnom hlebu. Treba izbegavati namirnice koje pojačavaju opstipaciju – dehidriranu hranu, slatkiše, prerađene proizvode, crveno meso. Suve šljive su naročito dobre za regulisanje probave i mekšu stolicu.
4. Probiotici
Posle svake hirurške intervencije prepisuju se antibiotici kako bi se sprečile infekcije. Ipak, duža upotreba će osim loših bakterija uništiti i one dobre, koje su neophodne za pravilno varenje. S obzirom na to da naš imunosistem u velikoj meri zavisi od pravilnog rada creva, treba obnoviti dobre bakterije kako bi organizam povratio svoju zaštitu. Zato se preporučuje hrana bogata probioticima: jogurt, kefir, kvas, kombuha, kimči, mahunarke.
5. Ugljeni hidrati i masti
Zamor, vrtoglavica, opšta slabost tela, neki su od normalnih simptoma tokom oporavka od hirurške intervencije. Kako bi se što brže povratila energija treba u ishranu uvrstiti ugljene hidrate iz zdravih izvora – voće, povrće, mahune, žitarice. Ove namirnice će učiniti da telo povrati snagu i dobije „gorivo“, a da pri tom ne izazovu neželjene efekte poput zatvora. Zdrave masti bi takođe trebalo da se nađu na dnevnom jelovniku – devičansko maslinovo i kokosovo ulje, orašasti plodovi.
Šta jesti nakon operacije: Koje namirnice ubrzavaju oporavak
Šargarepa i slatki krompir
Ovo narandžasto povrće obiluje beta-karotenom, organskim jedinjenjem koje se u organizmu pretvara u vitamin A. Vitamin A je veoma značajan za zdravlje kože, službe i tkiva, pa može pomoći i da lakše zarastu nakon operacije. Šargarepa i slatki krompir, osim toga, obiluju biljnim vlaknima. Najlakši i najbrži način pripreme jeste barenje, a krompir se može ispeći i s malo maslinovog ulja.

Fried carrots with green herbs in baking tray, close up
Paprika i citrusi
Zbog visokog sadržaja vitamina C, paprike i citrusnog voća trebalo bi da se uključi u postoperativni režim ishrane. Vitamin C je potreban za biosintezu kolagena. Kolagen, kao najznačajniji strukturni protein u našem organizmu, pomaže i oporavku tkiva, mišića i kože nakon hirurških intervencija.
Semenke i orašasti plodovi
Seme bundeve i susama predstavlja odličan izvor cinka, kao i orašasti plodovi poput badema, kikirikija i indijskog oraha. Ovaj mineral je jedan od važnih faktora za normalno funkcionisanje imunosistema. Organizam je neophodan cink kako bi se razvio i aktivirao ćelije koje su deo imunološke zaštite. Cink je značajan i u procesu zarastanja rana, štiti od bolesti i slabosti tela, učestvuje u sintezi proteina…
Foto: OksanaKiian, Tatiana Volgutova/gettyimages.co.uk