Osim brojnih kulinarskih namena, male semenke kima pospešuju zdravu probavu, sprečavaju nadutost i gasove, ublažavaju žgaravicu, smiruje nervozan želudac. Osim toga, ublažavaju menstrualne tegobe.
Semenke kima: Sprečavaju nadutost i gasove na prirodan način
Gorko-slatke semenke kima sadrže visoku kocetraciju eteričnih ulja i odličan su prirodni antioksidans. Poznate su po svojoj medicinskoj i kulinarskoj istoriji. Već u srednjem veku ljudi su ih konzumirali jer semenke kima sprečavaju nadutost i gasove, kao i probavne tegobe nakon velikih gozbi. Vekovima se koristi kao omiljeni začin u evropskoj, afričkoj i azijskoj kuhinji.
Obnavljaju crevnu floru
Semeke kima takođe pomažu u slučaju sindroma iritabilnog creva. Poznato je da obnavljaju crevnu floru jer sadrži prirodne probiotike. Takođe, odlične su u borbi protiv bakterija poput streptokoka. Pospešuje probavu podstičući lučenje želučanih sokova i poboljšava cirkulaciju krvi i crevne sluzi kroz želudac.
Hildegardini recepti
“Za one koji su zadihani, a imaju i plućne probleme, kim je dobar i koristan, kad god se jede. Ali, oni sa srčanim tegobama trebalo bi da ga izbegavaju”, govorila je benediktanska monahinja Hildegard koja je ostavila svetu u amanet odlične recepte. Verovala je da kim utiče na harmoniju duha i tela i donosi bolju vitalnost. Topli oblozi s semenkama kima koji se privijaju na čelo imaju blagotovrno dejstvo u slučaju glavobolje i migrene.
Prah protiv nadutosti
Prema Hildegardinoj recepturi ovaj prah je odličan ukoliko se jave gasovi, nadutost ili probavne tegobe.
Sastojci:
- 60 g semenki kima
- 20 g crnog bibera
- 10 g semena piskavice
Priprema: Sameljite sve sastojke u električnom mlinu za kafu ili ih istucajte u avanu. Kašičicu praha prelijte sa 150 ml ključale vode, promešajte i ostavite da se prohladi. Opet promešajte i sve popijte. Pijte po dve šolje čaja dnenvo, pola sata pre jela.
Čaj od kima
Sastojci:
- 1 kašičica mlevenih semenki kima (na šoljuvrele vode)
- 1 kašičica organskog meda (po želji)
Priprema: Usitnite semenke kima u avanu. Jednu kašičicu semenki mlevenog kima prelijte šoljom vruće vode. Ostavite da odstoji 30 minuta. Nemojte prelivati smešu ključalom vodom jer to može da smanji lekovito dejstvo. Ovaj čaj se takođe preporulue nakon obilnog obroka kako bi se sprečile peobavne tegobe.
Foto: bdspn/gettyimages.com