Održavanje pH ravnoteže u organizmu jedan je od ključnih faktora koji donose dobrozdravlje, jer disbalans, odnosno preterana kiselost, može dovesti do brojnih oboljenja. Pošto se najčešćim uzročnikom acidoze smatraju nezdrave životne navike i neadekvatna ishrana, brojni nutricionisti rešenje za ovaj problem vide u pH dijeti. Acido-bazna vrednost (pH) određuje se skalom od 0 (najkiselija) do 14 (najbaznija). Idealna za ljudski organizam jeste blago bazna sredina, tačnije od 7,35 do 7,45. Ako pH telesnih tečnosti (krv, urin, pljuvačka) nije u ovom rasponu, telo posebnim mehanizmima pokušava da uspostavi ravnotežu. U trenutku kada više nije u stanju da se bori protiv disbalansa, dolazi do razvoja težih oboljenja. PH dijeta podrazumeva podelu namirnica na hranu koja stvara baznu i na onu koja obezbeđuje kiselu sredinu u organizmu a da bi se postigla ravnoteža, potrebno je unositi 80% baznih i 20% kiselih namirnica.
Kako se određuje pH?
PH organizma moguće je odrediti u kućnim uslovima, pomoću pH test-trake. Ujutro,
odmah nakon buđenja, staviti malo pljuvačke na test-traku i sačekati minut da se pojavi boja, pa rezultat uporediti sa pH šemom. Potom izmeriti pH drugog jutarnjeg urina. Ovo testiranje potrebno je ponavljati
svakodnevno tokom 10 dana. Odbaciti rezultate tri testa sa najvišom i tri sa najnižom kiselošću i izračunati prosek preostala četiri rezultata da bi se dobila okvirna pH vrednost organizma. Ukoliko je ispod 6,5-7, potrebno je da se u ishranu uvede više baznih namirnica, a ograniči unos kiselih. Neki stručnjaci smatraju da je najprecizniji test
zapravo praćenje simptoma koji ukazuju na povećanje kiselosti.
Namirnice koje stvaraju baznu reakciju
• Voće: papaja, limun, smokva, ananas, kruška, jabuka, kivi, trešnja, banana, grožđe, dunja, odnosno sve vrste plodova osim brusnice i borovnice.
• Povrće: lubenica, dinja, alge, špargla, blitva, keleraba,
šargarepa, spanać, celer, zelena salata, kupus, brokoli, tikvice, krompir (sa ljuskom), kelj, paprika, rotkva, paradajz, beli i crni luk, odnosno sve vrste svežeg povrća.
JOŠ SJAJNIH SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU LEKOVITO BILJE, SVAKOG 25. U MESECU!
Stare brojeve možete kupiti na sajtu NOVINARNICA