Nauka je potvrdila efikasnost velikog broja trava koje se vekovima koriste kao lek, a među njima su i one koje imaju blagotvorno dejstvo upravo kad je reč o stresu. Čaj ili tinktura od kamilice, valerijane, matičnjaka ili hmelja pravi je izbor za umirenje napetih nerava, dok odličan učinak ima i aromaterapija ruzmarinom, čempresom i lavandom, ali fitoterapija ima još aduta…
* Pasiflora
Ovaj prelepi cvet poznat je narodni lek protiv nesanice, a novija istraživanja pokazala su da je u terapiji stresa podjednako delotvoran kao i sintetički medikamenti benzodijazepini. Naučnici pretpostavljaju da pasiflora, čiji su preparati u Nemačkoj odobreni kao zvanični lekovi za smirenje, povećava produkciju GABA hemikalije, što smanjuje aktivnosti nekih moždanih ćelija i opušta nerve. Može se uzimati u obliku čaja, tinkture, infuzije ili ekstrakta.
* L-teanin iz zelenog čaja
Istraživanja pokazuju da L-teanin, sastojak zelenog čaja, snižava visok krvni pritisak, umiruje tahikardiju, a, osim toga, smanjuje nervozu i poboljšava koncentraciju.
* Ašvaganda
Rezultati studije objavljene u uglednom časopisu “Journal of Psihological Medicine” pokazuju da koren ove biljke, poznate i pod nazivom indijski ženšen, snižava nivo kortizola i poboljšava otpornost na stres. Pored toga, ašvaganda jača nervni sistem, poboljšava kvalitet sna i podiže nivo energije. Najčešće je dostupna u obliku praha.
Napomena: Deca i trudnice ne bi trebalo da uzimaju preparate ove biljke.
* Bosiljak
Jedna od najcenjenijih biljaka u indijskoj ajurvedi deluje adaptogeno i poboljšava prirodnu reakciju na fizički i emocionalni stres. Savetuje se žvakanje svežih listova bosiljka ili konzumiranje čaja zaslađenog medom.
* Kardamon
Seme ove začinske biljke poznato je po tome što stimuliše varenje i pozitivno deluje na srce, a istraživanja su pokazala i da ublažava posledice stresa. Kod nas je najčešće dostupan u prahu, koji se, osim za začinjavanje jela, koristi i za pripremanje čaja.
* Estragon
Kako biste umirili napete nerve, skuvajte čaj od estragona: pola kašičice suvih listova prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji deset minuta. Listići se mogu koristiti i sveži, kao dodatak salati, supama i varivu.
Foto: Guliver/Thinkstock
VIŠE SAZNAJTE U MAGAZINU LEKOVITO BILJE!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.lekovito bilje