Ječam se koristi u ishrani hiljadama godina, a ekstrakt ječmenog slada, poznatiji kao malteks, pre stotinak godina u Americi se prodavao kao tonik za trudnice. A onda je u narednim decenijama nestao iz vidokruga javnosti. Koristio se samo kao sastojak peciva i hleba.
Međutim, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, ječmeni slad se opet vraća na scenu. Ekstrakt slada se proizvodi mešanjem sladnog ječma s vrelom vodom. Taj proces omogućava prirodnim enzimima da razbiju skrob u celom zrnu u šećere, uglavnom maltozu. Nerastvorljivi delovi kaše se filtriraju, ali većina hranljivih materija celog zrna ostaje u ekstraktu. Malteks sadrži manje od jednog procenta fruktoze, što je bitan podatak budući da prekomeran unos fruktoze može oštetiti jetru.
Malteks je riznica vitamina i minerala
Malteks sadrži proteine, esencijalne amino-kiseline, rastvorljiva vlakna, vitamine B2, B3 i B6, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan i selen. Rafinisani šećer i veštački zaslađivači ne sadrže nijedan od navedenih hranljivih sastojaka. Dakle, ako konzumirate ječmeni slad, ne unosite u organizam samo prazne kalorije.
Malteks je odličan izvor antioksidansa, naročito polifenola koji sprečavaju upale i dijabetes, suzbijaju alergije, štite nerve, kosti i krvne sudove, preveniraju maligne bolesti… Stručnjaci kažu da ječmeni slad ima čak pet puta veću antioksidativnu moć od svežeg brokolija. Pritom, treba znati i to da se procent antioksidansa povećava prilikom prerade zrna ječma, jer se tokom tog procesa oslobađaju fenolna jedinjenja koja su hemijski vezana i biološki nedostupna.
Maltekst – spas za malokrvne
Sastojci:
- 500 g ekstrakta ječmenog slada
- 250 g borovnica (može i zamrznutih)
- 100 ml limunovog soka
- 2 kašike organskog kakaa u prahu
- 1 kašičica cejlonskog cimeta
Priprema: Pomešajte sve sastojke i prespite u staklenu teglu. Zatvorite i držite u frižideru. Uzimajte po kašičicu mešavine tri puta dnevno, pola sata pre jela.
Za jačanje organizma
Sastojci:
- 300 g ekstrakta ječmenog slada
- 100 g narendanog đumbirovog korena
- sok od dve pomorandže
- 1 kašika kurkume u prahu
- pola kašičice mlevenog crnog bibera
Priprema: Pomešajte sve sastojke i prespite u staklenu teglu. Zatvorite i držite u frižideru. Uzimajte po kašičicu mešavine svako jutro, pola sata pre doručka.
Odlične recepte za lečenje malokrvnosti možete pročitati u sledećem tekstu: Malokrvnost: Biljne i medne mešavine pobeđuju anemiju
Foto: ligora/gettyimages.co.uk