Ova aromatična slatkasta pića nezaobilazni su sastojci mnogih koktela, torti i kolača, a uglavnom se služe uz kafu i deserte. Likeri sadrže od 15% do 40% alkohola, a prave se od lekovitog bilja, voća, oraha, začina, jaja, čokolade i šećera. Prema nekim izvorima, ova pića konzumirala su se još u starom Egiptu, ali popularnost im je dostigla vrhunac u srednjem veku kada su se uglavnom koristili kao lek. Na velikoj ceni bili su likeri koje su pravili monasi od aromatičnog bilja i voća iz svojih vrtova opasanih visokim zidinama. Sve do kraja 18. veka, ova pića bila su privilegija bogatih zbog previsoke cene šećera. Na tržištu postoji mnogo vrsta likera, a najcenjeniji su oni koji se spravljaju ručno, po domaćim receptima, od voća i lekovitog bilja.
Liker od grožđa
Grožđe je odličan izvor vitamina A, C i B kompleksa, sadrži dosta kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, mangana, natrijuma, bakra, cinka i gvožđa. Sočna zrnca bogata su polifenolima, snažnim antioksidansima koji sprečavaju nastanak bolesti. Kao lek, belo grožđe poboljšava protok krvi, sprečava nakupljanje masnih naslaga na krvnim sudovima i tako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Sastojci:
• 2 kg zdravih i jedrih zrna
belog grožđa
• 400 g šećera
• nekoliko komadića limunove
kore
• kašičica cimeta
• štapić vanile
• lozovača ili neka druga
domaća rakija
Priprema: Makazama odseći bobice s grozda ostavljajući
bar milimetar peteljke. Oprati zrna u hladnoj vodi, ocediti ih i poređati na čistu krpu da se osuše, pa ih poslagati u teglu, posuti šećerom, dodati vanilu, cimet, limunovu koricu i preliti rakijom
tako da budu potpuno pokrivena. Dobro zatvoriti kako ne bi ušao vazduh i ostaviti teglu mesec dana na hladnom i tamnom mestu. Procediti i usuti u čiste flaše.
VIŠE SAZNAJTE U MAGAZINU LEKOVITO BILJE!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.lekovito bilje