Ishrana nakon operacije žučne kese

by | 18.04.2023

Čovek može živeti potpuno normalno bez žučne kese, a njeno uklanjanje najčešći je hirurški zahvat na svetu. Nakon operacije žučne kese, jetra nastavlja da luči žuč. Međutim, ona se ne skladišti u žučnoj kesi, već se kroz glavni žučni vod izlučuje direktno u crevni trakt.

Neposredno posle operacije, trebalo bi dati jetri vremena da stvori žuč, pa se ne preporučuje obilni obroci. Umesto toga, savetuje se da se jede više manjih obroka u toku dana. Da bi hrana bila dobro svarena, treba sporije jesti, obavezno sedeći, nipošto stojeći ili u hodu. Tokom godine nakon operacije, glavni žučni vod se širi i preuzima funkciju žučne kese. Mada pacijenti tada mogu jesti svu hranu, preporučujem se da izbegavaju masna i suviše slana jela.

Nakon operacije žučne kese zaboravite na kafu i brzu hranu

Dijeta nakon operacije žučne kese najčešće traje od nekoliko nedelja do jedne godine. Treba izbegavati prženu i masnu hranu, posebno slaninu, kobasice i brzu hranu. Pica i slane grickalice poput čipsa takođe nisu dobar izbor, s tim što bi njih trebalo izbegavati i kasnije, čak i nakon potpunog oporavka. Unos takve hrane toleriše se u vrlo malim količinama. Mleko i mlečne proizvode ne treba izbaciti jer su dragoceni izvor kalcijuma i vitamina D, ali punomasno mleko treba zameniti obranim. Kremaste supe, sosovi, čokolada i pileća, odnosno ćureća, kožica takođe su na „crnoj listi” tokom prve nedelje posle operacije. Kofein je strogo zabranjen, jer ubrzava varenje i može izazvati probleme sa stomakom.

Polako s vlaknima

Hrana bogata vlaknima važi za moćnog saveznika u borbi protiv mnogih bolesti, a preporučuje se i ljudima kojima je uklonjena žučna kesa. Međutim, ne treba preterivati s unosom vlakana odmah nakon operacije, jer može pogoršati dijareju, koja se kod nekih pacijenata javlja posle zahvata.

Stoga u ishranu lagano uvodite integralne žitarice, semenke, orašaste plodove, mahunarke, prokelj, brokoli, karfiol… S druge strane, trebalo bi da zaboravite na ljutu i ​​jako začinjenu hranu, jer ona može pogoršati probleme sa varenjem, iritirajući pritom stomak. Obroke možete začiniti ruzmarinom, origanom, bosiljkom ili mirođijom.

Šta i kada jesti nakon operacije žučne kese

Tokom prve nedelje oporavka, hrana mora biti barena ili pasirana. Voće se može konzumirati u obliku kompota ili pečeno (poput pečenih jabuka). Mogu se jesti isključivo bistre supe sa testom ili knedlama od griza bez jaja. Preporučuje se mlado živinsko meso, posna riba, kuvana testa poput špageta (bez začinjenog sosa). Ne smeju se jesti pržena jaja, ali kuvano belance je dozvoljeno. Paradajz ili cvekla mogu se servirati kao salatu, dok se za piće preporučuju voda i lagani čajevi. Svež hleb treba zameniti tostom.

Tri meseca nakon operacije ishrana se može normalizovati, pa se preporučuje unos integralnih žitarica i pirinča, kao i nemasnog pilećeg, junećeg ili jagnjećeg mesa. Organizam bi trebalo da bude naviknut na vlaknastu hranu, te je poželjno konzumiranje zelenog lisnatog povrća, pasulja, graška, španaća, sočiva… Bobičasto voće i citrusi takođe se mogu uvrstiti u ishranu, a za desert se mogu jesti voćne salate, pudinzi ili sutlijaš. Pošto se rafinisana ulja ne preporučuju, hrana se može začiniti maslinovim uljem.

Foto: -lvinst-/gettyimages.co.uk