U hladnim zimskim danima, kada svima manjka energije, treba posegnuti za urmama koje su izuzetno zdrave jer sadrže obilje vlakana, dosta ulja, kalcijuma, gvožđa, fosfora, kalijuma, mangana, bakra i magnezijuma, te vitamina A i B6. Ovo ukusno voće bogato je flavonoidima, beta-karotenom, luteinom i zeaksantinom, snažnim antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale do te mere da preveniraju smrt ćelije. Zahvaljujući tome, redovnim konzumiranjem urmi znatno se smanjuje rizik od nastanka malignih promena u debelom crevu, prostati, endometrijumu, plućima, dojkama i pankreasu. S obzirom na to da sadrže visok procenat vlakana, nutricionisti ih preporučuju i osobama koje pate od opstipacije. Takođe, urme zaustavljaju i preveniraju dijareju, pa ih treba konzumirati u slučaju stomačnog gripa ili trovanja vodom ili hranom.
previous post
Ruzmarin protiv Alchajmera
next post