Ulje od hladnoceđenih semenki biljke Cannabis sativa proglašeno je savršenom namirnicom zbog uravnoteženog sadržaja omega masnih kiselina. Inače, esencijalne masne kiseline ne proizvode se u ljudskom organizmu i moraju se unositi hranom, a veoma su važne zbog toga što sprečavaju srčane bolesti, visok krvni pritisak, artritis, pa čak i maligna oboljenja. Iako je i riblje ulje dobar izvor esencijalnih masnih kiselina, naročito omega-3, zbog zagađenosti mora i reka, u svom sastavu može imati živu i druge toksine, što nije slučaj i sa konopljinim uljem. S obzirom na to da ima prijatan orašast ukus, konopljino ulje idealno je za korišćenje u kulinarstvu, ali nije pogodno za prženje jer se tako gube dragoceni sastojci.
Obiluje vitaminima D i E, a naročito se preporučuje ženama koje pate od predmenstrualnog sindroma. Može se naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.
Ulje od konoplje – najbolji izvor omega kiselina
previous post