Jedna od najraširenijih zabluda u vezi sa krompirom jeste ona da je u sirovom stanju izuzetno štetan za zdravlje, te da ga je neophodno ljuštiti jer mu je kora otrovna. Međutim, istina je da ljuska zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nezdrave materije, ali ono što je opasno jeste nezreo krompir zelene ili mestimično zelene kore, kao i onaj koji je proklijao jer sadrži toksični solanin.
Sok od krompira snižava nivo šećera u krvi, a deluje blagotvorno i u slučaju bolesti organa za disanje, pa čak i kod teških oboljenja poput emfizema. Takođe, sveže ceđeni sok od krompira odlično je sredstvo za lečenje gastritisa, a u tu svrhu preporučuje se uzimanje po jedne kašike napitka razređenog sa malo vode, pola sata pre doručka, ručka i večere.
U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog creva savetuje se svakodnevno uzimanje po 1/2 dl soka od krompira natašte i pola sata pre ručka i večere. Pored toga, ovo povrće blagotvorno deluje i na kožu i obezbeđuje čist i blistav ten. Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, čisti problematičnu kožu, a budući da sadrži mnogo vitamina C i skroba, hrani kožu i sprečava njeno starenje.