Brojna istraživanja pokazala su da ruzmarin poseduje mnoštvo lekovitih svojstava i da, između ostalog, može da spreči ili uspori Alchajmerovu bolest. Ova začinska biljka sadrži nekoliko desetina antioksidanasa koji eliminišu slobodne radikale, glavne krivce za slabljenje pamćenja. Među njenim sastojcima posebno se izdvaja ruzmarinska kiselina, koja se lako apsorbuje kroz kožu, pa se u vidu ulja masovno koristi u aromaterapiji.
Smatra se da redovna upotreba preparata od ruzmarina značajno doprinosi očuvanju acetil-holina, važnog prenosnika informacija u mozgu. U slučaju Alchajmera, između ćelija u mozgu dolazi do stvaranja naslaga beta-amiloida, plaka koji redukuje broj neurotransmitera i ometa prenos signala.
Osim što poboljšava memoriju, ruzmarin podstiče metabolizam, olakšava disanje, poboljšava rad bubrega i reguliše probavu.
Ruzmarin protiv Alchajmera
previous post