Novije studije pokazuju da leblebije pomažu u snižavanju holesterola i triglicerida za čak 70%, što, posledično, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ova mahuna odličan je izvor cinka, kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i proteina, a zbog visokog sadržaja vlakana, pomaže u prevenciji raka debelog creva. Ispituje se mogućnost da se leblebije koriste kao zamena za soju, čiji proteini izazivaju alergijske reakcije kod sve većeg broja ljudi.
Savet: Pre pripreme, zrna leblebije treba držati u vodi. Što duže odstoje, lakše i brže će se skuvati.
Salata: skuvane leblebije pomešati sa crnim i belim lukom, paradajzom, maslinovim uljem, sokom od limuna i začinima – biberom, origanom i vlašcem. U salatu se mogu dodati sir, masline, rukola ili zelena salata.
Leblebije snižavaju holesterol
previous post
1 comment
Veoma koristan recept, ali da ih je bar malo vise. Sve pohvale za obradjene teme i informacije.