Istraživači iz Japana, zajedno s kolegama iz Engleske, uočili su da kamilica snižava nivo glukoze u krvi osoba koje pate od dijabetesa. Studija je obuhvatila istraživanje na pacovima kojima su davani ekstrakti kamilice. Posle dvadesetak dana analizirani su podaci – smanjio se nivo šećera u krvi pacova koji su dobijali kamilicu, za razliku od druge grupe čiji režim ishrane nije uključivao ekstrakt ove biljke. Naučnici su takođe primetili da kamilica pokreće enzime koji kontrolišu nervna oštećenja, izazivaju kataraktu i oštećenje bubrega. Zahvaljujući terapiji ovom biljkom, blokirani su ti enzimi. Istraživači smatraju da svakodnevna konzumacija čaja od kamilice može pomoći u prevenciji hiperglikemije i komplikacija uzrokovanih dijabetesom. Rezultati ovog istraživanja mogu da budu prvi korak ka pronalasku leka protiv najčešćeg oblika dijabetesa – tipa 2. Ipak, ove rezultate, prema rečima naučnika, treba uzeti sa zadrškom jer još uvek nisu rađeni testovi na ljudima, a taj proces mogao bi da potraje.