Kajsija takođe sadrži dosta vode i ima malu energetsku vrednost. Izuzetno je bogata provitaminom A (betakarotenom), prirodnim antioksidantom koji štiti organizam od delovanja slobodnih radikala i cuva epitel i sluznicu. Dvesta grama ovog voca obezbeđuje dnevne potrebe organizma za ovim provitaminom. Kajsija sadrži i dosta kalijuma koji podstice rad srca, a obiluje i drugim dragocenim mineralima kao što su jod, cink, hrom i mangan. Odlican je diuretik, pa se preporucuje u slucaju bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Dokazano je da jaca vid, kosti i tkiva, poboljšava koncentraciju i pamcenje, blagotvorno deluje na krvne sudove mozga, a pomaže i u slucaju anemije jer sadrži folnu kiselinu i bakar. Buduci da je bogata vlaknima, pospešuje varenje. Takođe, kajsija reguliše krvni pritisak, te pomaže u lecenju emfi zema, astme i anksioznosti (osecaj napetosti, strepnje). Zbog visokog sadržaja šecera, ne preporucuje se dijabeticarima, a ne bi trebalo da ih jedu ni osobe koje pate od nadimanja i gorušice.
previous post
MED I ORASI
next post
4 comments
Željela bih neovisno od predhodnog teksta, obzirom da neznam gdje drugo komentar da ostavim, da vas pohvalim. Moji roditelji skoro pa redovno kupuju vas casopis i dosta recepata i bilja navedenog konzumiramo po potrebi,i imali su efekta zaista recimo kod problema sa opadanjem kose, a da ne govorim o sjajnim pripravcima za jacanje imuniteta. Jedino mi je problem kada kupujem med, danas je jako tesko prepoznati pravi med pa mi se desilo da je zapravo vise sastojak secer nego med. I sto je najbitnije imate uvijek razne recepta od onih za ljepotu detoksikaciju, itd sto meni vise zaokuplja paznju heheh , a i naravno onih za imunitet i posebno zenske organe sto je jako pomoglo mojoj mami i zahvaljuje vam se. Saljem vam puno pozdrava iz BiH.
Zelim da kazem, uz ovaj tekst o lekovitim svojstvima kajsije, da i semenka iz kostice kajsije ima takodje lekovito dejstvo.Naime pomaze u lecenju raka jer u sebi sadrzi vitamin B17 ( laetril ili amigdalin ) usled cijeg nedostatka u organizmu dolazi do nekontrolisanog razvoja MALIGNIH CELIJA u organizmu i nastanka raka, uz jos niz drugih psihofizickih faktora (nepravilna vitaminima siromasna ishrana, a bogata losim mastima, toksinima, aditivima, zatim svakodnevni stres i mnoge druge stvari) Onima, koji nemaju rak, najjace preporucujem da kostice od kajsije ne bacaju vec da ih preventivno konzumiraju ( DO 6 SEMENKI DNEVNO).Jer, preteranim konzumiranjem moze doci do trovanja, posto semenka kajsije u sebi sadrzi cijanid koji u konzumaciji drzi maligne celije u normalnom broju, a preterani dnevni unos semenki moze dovesti do trovanja i do delovanja i na nemaligne celije u organizmu. Pogledajte na jutjubu video ’svijet bez raka’ iz 6 delova i sve ce vam biti
Poštovani !
Zanima me sali ima neko tačnu adresu i broj telefona od travarke SENA Mušić iz Tuzle !
Imam problem sa uvećanom prostatom . Naime veličina prostate morala bi biti u normalnim uslovima oko 2,5 cm , velicina moje je već dosla na 3,5 cm . Voleo bih zaustaviti uvećavanje pa i postići to da se stvar umiri i vrati na neku normalnu granicu ! Pored toga moj brat ima psorijazu ( ljuskavicu ) na glavi i jako je izrazena a pojavila mu se i na laktovima ruku , pa strahujem da se to neprosiri ! Saznao sam od radnog kolege za tu travarku , koja je njegovoj snahi u nemačkoj pomogla po pitanju psorijaze kako on rece da snaha vise nema niti traga od te bolesti ! Bio bih vrlo zahvalan ko mi posalje kakav kontakt od te gospođe ! Naravno ili koga drugog ko bi tu mogao učinkovito pomoći !
Srdacan pozdrav i hvala
Mirko
Postoje dve vrste semenki kajsije. Razlikujemo ih po okusu. One koje imaju cijanid su, otprilike opisano, gorke. Bez cijanida, su gotovo bez okusa. Pažnju na ovaj deralj skrenuo mi je jedan lekar. I na kraju, jedno pitanje vezano za šećer u kasiji. Zar pored svih dobrih osobina dijabetičari ne bi trebalo da jedu kasiju? Ja moj šećer održavam između 5 i 6 jedinica. Smatram da sebi mogu da priuštim nešto kajsije obzirom da im je sezona kratka. Pozdrav.