Cicoka je samonikla krtolasta biljka koja ukusom podseca na nedozreli lešnik, a priprema se slicno kao krompir. Sadrži belancevine, vrlo malo skroba i inulin koji kuvanjem prelazi u fruktozu, te je posebno pogodna za ishranu dijabeticara. Bogata je kalijumom, gvožem, fosforom, vitaminima A, B1, B2, D i u manjoj meri vitaminom C. U kulinarstvu se koristi za kuvanje i pecenje, pripremu corbi, salata, slatkih namaza… Korisna je u terapiji hipertenzije i dijabetesa.
previous post
Ginko biloba
next post
4 comments
Molim Vas
da li je cicoka i djumbir isto / ako nije recite mi o njemu nesto
Gde i kako mogu da nabavim seme ili plod čičoke kako bih je uzgajala za ličnu upotrebu?
Za Goricu…Cicoka nije djumbir Ona ima drugaciji plod i cvijet Ja je imam i udjite na internet vidite slike od njih i bit ce vam jasno POZ iz RS Prijedor
ZaVeselku…To se uzme plod samo koji komad od nekoga ko je vec ima ,zasadi se u prolece i gotovo Od jednog plodica na jesen dobijes oko pola gk plodova Ja ih imam mnogo ali mi je problem da vam posaljem U kojeme ste gradu ? POz iz Prijedora RS