Redovnim ispiranjem zuba prirodnim tečnostima na bazi žalfije, kičice, hajdučke trave, čička, sprečava se nastanak kamenca i osvežava dah
Neprijatelji zdravlja i lepote osmeha su žute, veoma tvrde naslage na kruni i korenu zuba, poznatije pod nazivom zubni kamenac. Kod pušača zubni kamenac često je čak i tamniji, tamnosmeđ ili čak crn, a najčešće se nakuplja sa unutrašnje strane donjih prednjih zuba i sa spoljašnje strane gornjih kutnjaka. Kamenac može otkloniti samo zubar, ali se možete potruditi da pravilnom higijenom i upotrebom lekovitih trava sprečite njegov nastanak i da bar malo ublažite njegovu boju.
Kako nastaje zubni kamenac?
Nakon svakog obroka, deo hrane zadržava se na zubima i stvara plak – mekane naslage u kojima se množe bakterije. Plak je obilniji i lakše se formira kod osoba koje uzimaju kašastu, mekanu i lepljivu hranu (slatkiši i beli hleb). Kombinovanjem plaka sa mineralima iz pljuvačke dolazi do postepenog otvrdnjavanja i stvaranja zubnog kamenca.
Zubni kamenac ne razara zub, ali nadražuje sluzokožu desni i na taj način izaziva zapaljenje. Desni obično nabubre, krvare, i povlače se, a prazan prostor na zubu pokriva se novom naslagom kamenca. Ova tvrda i ružna naslaga može da se formira i ispod zubnog mesa. U tom slučaju je tamnosmeđe ili zelenocrne boje, vrlo tvrda i čvrsto prijanja uz površinu korena zuba, pa se teže čisti od onog koji nastaje na samoj krunici.
Prevencija
* Žvakanjem tvrde i sirove hrane (crni hleb, sirovo voće i povrće) smanjuje se mogućnost stvaranja naslaga na zubima.
* Nastanak zubnog kamenca može se sprečiti pravilnim i redovnim održavanjem higijene usne duplje i adekvatnim izborom četkice i paste za zube.
* Redovno održavanje higijene usta pomoću žalfije, korena čička, kičice ili belog pelina sastavni je deo prevencije zubnog kamenca i sigurno mnogo jeftinija metoda u poređenju sa bilo kojim lečenjem.
Recepti:
Kičica
* Uzeti 3 supene kašike sitno iseckanog cveta i lista kičice i izručiti u 4 dl proključalog vrućeg vina (ili vode). Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Procediti i ispirati usta više puta u toku dana.
* 6 kašika kičice potopite u 1 litar toplog jabukovog sirćeta. Poklopite i ostavite da stoji 2 sata. Nakon toga procediti i razblaženim rastvorom ispirati usnu duplju.
Čičkov koren
* 3 supene kašike sitno iseckanog čičkovog korena izručiti u 4 dl proključalog vrućeg vina ili vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Procediti i ispirati usta više puta u toku dana.
* 3 kašike korena čička stavite u pola litra toplog jabukovog sirćeta. Ohladiti i ispirati usnu duplju. Pre svake upotrebe rastvor razrediti.
Apta
* 3 supene kašike sitno iseckanog korena apte izručiti u 4 dl proključalog vrućeg vina. Ostaviti da stoji poklopljeno 2 sata izvan šporeta. Procediti i ispirati zube više puta u toku dana.
Beli pelin
* 3 kašike osušenog lišća belog pelina preliti sa 4 dl proključalog vina. Ostavite da se ohladi i poklopljeno odstoji 2 sata. Procediti i dobijenom tečnošću ispirati usta nakon jela, više puta na dan.
Žalfija
* Sitno iseckati i izmešati 1 supenu kašiku svežeg lista žalfije sa 1 kašikom svežeg lista nane. Pripremljenu mešavinu žvakati nakon svakog obroka, po deset minuta.
Hajdučka trava
* Iseckati i izmešati po 1 supenu kašiku lista i cveta hajdučice i lista i cveta kantariona.
Pripremljenu mešavinu žvakati nakon svakog obroka, po deset minuta.
Kopriva i beli slez
* Sitno iseckati i izmešati po 1 supenu kašiku lista koprive i cveta belog sleza. Žvakati posle doručka, ručka i večere.
Napomena: žalfiju, hajdučku travu i mešavinu koprive i belog sleza prethodno možete potopiti u sirće, vodu ili vino, ostaviti da odstoji, pa tek onda žvakati.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net