Pored toga što su odličan sastojak za razne poslastice, kupine poseduju obilje lekovitih sastojaka pa se naročito preporučuju trudnicama, deci i malokrvnim osobama. Sočni crni plodovi obiluju gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, kao i vitaminima, jabučnom i vinskom kiselinom. Čaj od listova kupine koristi se u lečenju dijareje i hemoroida, te za ispiranje grla i usta.
Sok od kupina podstiče varenje i pravilan rad jetre, a sveži plodovi sprečavaju taloženje lošeg holesterola, anemiju, aterosklerozu, kao i nastanak raznih srčanih oboljenja i moždanog udara. Kupine snižavaju krvni pritisak, jačaju imunološki sistem i sprečavaju maligna oboljenja. Osim toga, ovo voće se pokazalo i kao odličan borac protiv virusa i bakterija, pa čak i uporne ešerihije koli. Narodna medicina kupine preporučuje i za lečenje raznih kožnih bolesti, prehlade, kašlja, protiv upale grla i sluzokože usta.
01
Štanglice od kupina i kokosa
Sastojci:
350 g kupina
1/4 šolje kokosovog brašna
1 šolja kokosovog ulja (neotopljenog)
1/2 šolje žutog šećera + 1 kašika
1,5 šolja namenskog brašna
1 šolja ovsenih pahuljica
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika soka od limuna
Priprema:
Pomešati 1/2 šolje šećera, brašno, ovsene pahuljice, sodu bikarbonu i kokosovo brašno, a potom dodati kokosovo ulje. Polovinu smeše sipati u podmazan kalup za pečenje. U drugu polovinu umešati kupine, kašiku šećera i sok od limuna, pa sipati preko prethodne. Po vrhu posuti ovsene pahuljice i peći 40 minuta u reni zagrejanoj na 180*C.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net