Ovo povrće se preporučuje u slučaju anemije, bolesti želuca i creva, ali i protiv hroničnog zatvora
Zeleni listovi spanaća obiluju belančevinama, ugljenim hidratima, vitaminima A, C, E i B grupe (B1, B2, B6) i mineralima – gvožđem, magnezijumom, kalijumom i fosforom. Zahvaljujući tome, spanać pomaže u prevenciji raka debelog creva i smanjuje rizik od osteoporoze i srčanih bolesti.
Zbog obilja vlakana, odličan je za regulisanje probave, a visok procenat gvožđa popravlja krvnu sliku, prevenira anemiju i snižava nivo holesterola u krvi. Pripremljen kao sok ili salata, spanać poboljšavaju opšte stanje organizma i štiti od stresa, ali ne bi trebalo da stoji pripremljen duže od jednog dana, jer u tom slučaju ne samo da gubi lekovita svojstva, već postaje toksičan.
Ovo povrće naročito se preporučuje u ishrani dijabetičara i osoba koje pate od povišenog krvnog pritiska i opstipacije.
Napomena: Spanać bi trebalo da izbegavaju osobe sa narušenim funkcijama bubrega i bešike, kao i oni sa poremećenom funkcijom štitne žlezde.
Recept
Kolač od spanaća i kinoe
Sastojci:
3 šolje bujona od povrća
1 šolja kinoe
2 jajeta
1 glavica sitno iseckanog crnog luka srednje veličine
2 čena belog luka, sitno iseckanog
1 kašika majčine dušice, sveže ili sušene, sitno iseckane
1 kašika svežeg ili sušenog, sitno iseckanog ruzmarina
1/4 kašičice tucane ljute papričice
450 g spanaća, sitno iseckanog
180 ml kisele pavlake
1 kašičica soka od limuna
so i biber po ukusu
2 kaške maslinovog ulja + kašičica za podmazivanje posude za pečenje
Priprema:
Sipati bujon i kinou u šerpu i zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu i kuvati oko 20 minuta. Zagrejati maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i dinstati crni i beli luk oko pet minuta, pa dodati majčinu dušicu, ruzmarin, ljutu papričicu i spanać. Dinstati još par minuta, pa skloniti šerpu sa šporeta i dodati jaja, kinou, pavlaku, sok od limuna, so i biber, te sve dobro promešati. Smešu sipati u podmazanu posudu i peći oko 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 *C…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…