Ova drevna namirnica i danas je aktuelna zbog obilja vitamina i minerala.
Bilo da je pripremljeno u vidu čorbe ili variva, sočivo predstavlja pun obrok, budući da obezbeđuje znatnu količinu biljnih proteina, minerala i vitamina, kao i kvalitetnih ugljenih hidrata koji pružaju dugotrajan osećaj sitosti. Sočivo ima nizak glikemijski indeks, a sadrži i obilje hranljivih materija, pre svega minerale magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum i fosfor, vitamine B-kompleksa i beta-karoten, te amino-kiseline lizin i triptofan. Biljna vlakna pozitivno utiču na probavu i snižavaju nivoe holestrola i glukoze u krvi, pa se sočivo preporučuje osobama s povećanim holesterolom, dijabetičarima i ljudima sklonim opstipaciji. Ova mahunarka takođe je dobar izbor ukoliko patite od anemije ili pak imate smetnje u radu neurološkog sistema.
ISPROBAJTE… Posno varivo od sočiva
Sočivo i zdravlje
Osobe s osetljivijom probavom mogu imati tegobe u vidu nadimanja, pa se savetuje pripremanje sočiva u kombinaciji s korenastim povrćem (šargarepa, celer, paštrnak…). Može se kombinovati i sa žitaricama, koje su takođe bogate ugljenim hidratima.
Ova stara mahunarka bila je, uz bob, jedna od osnovnih namirnica indoevropskih naroda hiljadama godina pre nego što je iz Amerike stigao pasulj. Zbog toga danas na raspolaganju imamo više vrsta i varijeteta.
CRVENO SOČIVO – Nešto je mekše od ostalih vrsta sočiva, pa se brzo kuva i pogodno je za pripremu potaža, kaša, pirea, kao i namaza. Zbog karakteristične boje koristi se i u salatama kao dekorativni, ali i veoma važan nutritivni element. Može se kupiti oljušteno, ali i sa smeđom ljuskom, koja se malo duže kuva.
ZELENO/ŽUTO SOČIVO – Ovo sočivo duže zadržava strukturu i ne raskuvava se, što je slučaj s prethodnom vrstom. Koristi se za pripremu variva, priloga jelima, čorbi… Ukus mu se intenzivira ukoliko se koristi u kombinaciji s limunovim sokom, sirćetom ili svežim đumbirom. U dehidriranom obliku žute je ili smeđe boje.
CRNO SOČIVO – Vrsta karakterističnog ukusa s jakom, elastičnom opnom zahteva duže kuvanje. Crno sočivo sadrži tanine, supstance koje suzbijaju zapaljenske procese u organizmu, pa je upotreba ove vrste dobra preventiva protiv niza degenerativnih bolesti – poput artritisa, kardiovaskularnih oboljenja, pa i karcinoma.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net