Ova biljka specifičnog ukusa obiluje hranljivim sastojcima, smanjuje rizik od nastanka raka i blagotvorno deluje na zdravlje kostiju.
Rukola i zdravlje
Rukola, mediteranska samonikla zeljasta biljka, poreklom je iz centralne i južne Evrope, a veoma je rasprostranjena i u ostalim delovima sveta. Pripada porodici kupusnjača i ima blago gorak ukus. Rukola je niskokalorično povrće – 100 g sadrži samo 25 kalorija. Bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima. Odličan je izvor vitamina A, C, K i B-kompleksa (tiaminom, riboflavinom, niacinom, piridoksinom i pantotenskom kiselinom). U samo 100 g sveže rukole nalazi se čak 90 odsto preporučene dnevne doze vitamina K.
PROČITAJTE I… Keleraba- Ukusna i zdrava
Obiluje bakrom i gvožđem, a pored toga sadrži male količine drugih esencijalnih minerala i elektrolita kao što su kalcijum, kalijum, mangan i fosfor. Osim toga, prava je riznica fitohemikalija (indol-3 karbinol i sulforafan), koji suzbijaju upale. Sadrži nizak nivo okslata, koji sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu. Rukola obiluje folatima – 100 g sveže rukole sadrži 24 odsto folne kiseline, koja sprečava opadanje kognitivnih sposobnosti. Bogata je vlaknima koja potpomažu probavu i podstiču čišćenje organizma od toksina. Sadrži eterična ulja i antibakterijske materije, zbog čega se smatra prirodnim antibiotikom.
Takođe, koristi se za lečenje čira, prehlade i kašlja. Brojna istraživanja pokazala su da rukola smanjuje rizik od nastanka raka pluća, prostate, dojke i pankreasa. Visok sadržaj vitamina B utiče na sintezu masti i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kao i proizvodnju energije. Rukola obiluje karotenoidima, prirodnim pigmentima koji usporavaju proces makularne degeneracije i poboljšavaju vid. Ova niskokalorična namirnica odličan je dodatak dijetalnoj ishrani. Korišćena je kao snažan afrodizijak u drevnom Rimu.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net