Zahvaljujući velikim količinama vlakana, ova namirnica pospešuje varenje, reguliše rad creva i crevne mikroflore.
Zdravstveni benefiti raži
Raž, žitarica poreklom iz istočne Azije, po izgledu najviše podseća na pšenicu, ali ima duža i tanja zrna čija boja varira od žućkastobraon do sivkastozelene. Sadrži zavidne količine ugljenih hidrata (oko 70%), proteina, masti i vode. Ova žitarica predstavlja riznicu pantotenske kiseline, niacina, tiamina, riboflavina i vitamina B6, kao i vitamina E. Od minerala ima najviše mangana, selena, fosfora, magnezijuma, cinka i kalijuma. Energetska vrednost raži je 335 kalorija u 100 grama. Lekovitost ove biljke krije se u njenom brašnu, koje sadrži izuzetno malu količinu glutena.
PROČITAJTE I… Žitarice u službi lepote
U poređenju s pšeničnim, u ražanom brašnu zastupljeno je više kalijuma i gvožđa, a, osim toga, njegove belančevine imaju veću vrednost. Velike količine vlakana pospešuju varenje, regulišu rad creva i crevne mikroflore. Zahvaljujući mineralnom sastavu, raž reguliše nivo triglicerida i holesterola u krvi. Ova žitarica povećava i osetljivost na insulin, te sprečava razvoj dijabetesa tipa 2. Ražana opna sadrži znatno više vitamina i minerala od pšenične, ima manje glutena i skroba, te se preporučuje za ishranu dijabetičara, dok ražane klice blagotvorno deluju u slučaju anemije. Široku primenu imaju i mekinje, koje su dobar izvor lignana, fitoestrogena i antioksidansa, pa sprečavaju rak dojke i prostate, kao i osteoporozu. Brojna istraživanja pokazala su da raž snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Recept za ražani hleb
SASTOJCI:
300 g ražanog brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašika maslinovog ulja
3 dl mlake vode
so
PRIPREMA:
U posudi za mešanje sjediniti brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, maslinovo ulje i vodu. Pripremljenu mešavinu staviti u kalup za hleb i ostaviti da odstoji sat vremena. Potom peći u rerni na 200°C oko sat vremena. Gotov hleb uviti u krpu i ostaviti da se hladi.
PROČITAJTE I… Lekovite žitarice: Zdravlje sa žitnih polja
Recept za ražane palačinke
SASTOJCI:
1 šolja ražanog brašna
1 šolja kisele vode
1 jaje
2 kašike putera
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
PRIPREMA:
U posudi za mešanje sjediniti kiselu vodu i jaje. Posebno pomešati brašno, prašak za pecivo i so, a potom sjediniti s prethodno umućenim jajetom i kiselom vodom. Na kraju dodati istopljeni puter i dobro promešati. Od pripremljene smese ispeći palačinke u teflonskom tiganju.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net