Prolećni umor je posledica zimske ishrane i nedostatka vitamina i minerala, kao i nedovoljne fizičke aktivnosti. Pravilan izbor namirnica, vežbanje ili šetnja na svežem vazduhu, ubrzaće metabolizam i otkloniti prolećne tegobe.
Super trio tera prolećni mor
1.Sremuš
Mladi listovi sremuša ili divljeg belog luka veoma su bogati vitaminom C, a beru se u aprilu i maju. Sremuš treba da koristi svež jer sušenjem listova gube lekovitost, idealan je za salate, supe, čorbe ili kao dodatak drugim jelima.
Salata: Pomešati 300 g svežih listova sremuša, struk mladog belog luka, malo maslinovog ulja i mladog kravljeg sira. Pre pripreme sremuš bi trebalo nekoliko sati držati u vodi da bi omekšao.
Salata za jačanje organizma: Šolju listova mlade koprive sitno iseckati, preliti jabukovim sirćetom i dobro izgnječiti rukom. Dodati šolju sitno isečkog sremuša, kašičicu rena i 2 kašike hladnog ceđenog maslinovog ulja. Na kraju se po želji može staviti iscepkana zelena salata. Konzumirati sveže.
2.Kopriva
Ova biljka sadrži veliku količinu vitamina C i B2, karotena, gvožđa, kalcijuma i fosfora, a uprkos tome što je dostupno tokom cele godine, najbolje je konzumirati mlade vrhove koji se beru u proleće. Osim lekovitih čajeva, od koprive se prave ukusne čorbe, salate i variva.
Čorba: Oko 200 g mladih vrhova koprive potopiti u slanu vodu i lagano izgnječiti (vodu promeniti 2-3 puta). Propržiti na maslacu 50 g sitno isečkog mladog luka, dodati 2-3 zgnječena čena belog luka i mlevenu papriku, pa naliti 2 l vode i dodati šoljicu pirinča. Kada je pirinač napola kuvan, sipati iseckanu koprivu, a potom začiniti po ukusu (tako, biber i suvo povrće). Kuvati još desetak minuta, posuti peršunom i po želji staviti pavlaku.
Salata: Oprati 200 g mladih listova koprive, kuvati ih u ključaloj vodi oko 5 minuta, a zatim sipati u cediljku i izgnječiti. Samleti oko 25 g oraha, pa dodati u izgnječenu koprivu i promešati. Posuti sitno iseckanim peršunom i lukom.
3.Rotkvice
Rotkvica obiluje kalijumom, vitaminom C, folatima i dijetalnim vlaknima. Ovaj koren se najčešće koristi za pripremu slatkih i slanih salata, dekoraciju jela, a lišće se često dodaje u supe i čorbe.
Salata: Koren mladog celera, 60 g sira i dve oljuštene kisele jabuke iseckati na sitne kockice, a vezu rotkvica iseći na tanke kolutiće, pa sve pomešati. Napraviti preliv od senfa, soli, bibera, soka od jednog limuna i 1/2 dl maslinovog ulja, dodati ga u salatu i dobro izmešati. Obložiti posudu listovima zelene salate i preko toga sipati mešavinu.
Čorbica: Dobro oprati listove od 2 veze rotkvica i odstraniti im peteljke. U posudi zagrejati kašiku maslaca, dodati vlažne listiće rotkvice i pržiti ih oko 3 minuta, sve vreme mešajući. Oljuštiti i sitno iseckati 3 krompira i skuvati ih u vodi zajedno sa kockom za supu. Rashlađeni krompir i lišće rotkvice izmiksati tako da se dobije pire, pa dodati malo supe u kojoj se kuvao krompir da bi se dobila gušća krem čorba. Na kraju pobiberiti i posoliti po ukusu, staviti kiselu pavlaku i posuti seckanim peršunom.
Foto: Ferumov/ gettyimages.co.uk