Imamo odličan jelovnik za snižavanje krvnog pritiska. Krvni pritisak jedan je od pokazatelja pravilne ishrane – vrednosti na meraču biće veće ako preterate s jelom. Usled obilnog obroka, creva se istežu, krvotok se koncentriše u stomaku, pa preraspodelom preko krvi mozak i ostali vitalni organi usporavaju svoju funkciju. Dijafragma se podiže i potiskuje organe grudnog koša, a pritisak skače. To se manifestuje osećajem topline, slabosti i malaksalosti, tromosti, nedostatkom daha, užarenošću lica i preznojavanjem.
To stanje može biti realna opasnost za funkcionisanje srca i čitavog kardiovaskularnog sistema. Pritom, treba imati u vidu da nijedno jelo, ukoliko se konzumira u razumnoj količini, ne ugrožava zdravlje srca i krvnih sudova – koliko neumerenost prilikom obeda.
Nedeljni jelovnik za snižavanje krvnog pritiska
1. Ponedeljak
- Doručak: mlaka voda s limunom. Sat vremena nakon buđenja – integralni domaći hleb s humusom i čaj ili kafa od žitarica
- Užina: smuti od banane, celera, jabuke, breskve i šargarepe
- Ručak: integralna testenina s tikvicama i belim lukom. Kad poslužite testeninu, prelijte je kašikom hladnoceđenog maslinovog ulja
- Večera (ne posle 18 h): pastrmka pripremljena u foliji i karfiol baren na pari
2. Utorak
- Doručak: voda s jabukovim sirćetom i medom. Posle sat vremena – integralni hleb od celog zrna sa nemasnim sirom i paradajzom
- Užina: banana i 5-6 badema
- Ručak: đuveč s integralnim pirinčem (bez mesa)
- Večera (ne posle 18 h): pečeni slatki krompir, humus i salata od kupusa i šargarepe
3. Sreda
- Doručak: mlaka voda s limunom, a posle sat vremena – prokuvane ovsene pahuljice s iseckanom jabukom, bananom i po kašičicom mlevenih semenki lana, susama i bundeve.
- Užina: jabuka i kruška
- Ručak: čorba od povrća, integralni hleb i salata od krastavaca i peršuna
- Večera (ne posle 18 h): kuvano pileće belo meso i salata od kupusa, krastavca i šargarepe
4. Četvrtak
- Doručak: mlaka limunada s medom. Posle sat vremena – palenta s kašičicom mlevenih semenki i sa švapskim sirom.
- Užina: smuti od krušaka, banane i lanenog semena
- Ručak: pire od graška, domaći integralni hleb i salata od paradajza
- Večera: domaći integralni keks od ovsenih pahuljica i suvog grožđa

Two glasses of lemonade with mint and lemon on a wooden tray with rural background
5. Petak
- Doručak: smuti od cvekle, jabuke i šargarepe. Posle sat vremena – omlet od belanaca i peršuna, kriška integralnog hleba.
- Užina: banana i šaka neslanih semenki suncokreta
- Ručak: potaž od povrća i integralni hleb
- Večera: kuvano pileće belo meso i salata od kupusa
6. Subota
- Doručak: mlaka voda s jabukovim sirćetom i medom. Posle sat vremena – sutlijaš od integralnog pirinča, biljnog mleka, cimeta i meda ili stevije u prahu.
- Užina: smuti od banane, kruške, jabuke, breskve i šargarepe
- Ručak: čorba od sočiva i salata od kupusa
- Večera: punjeni slatki krompir sa salatom od paradajza i rukole
7. Nedelja
- Doručak: mlaka limunada. Posle sat vremena – integralni hleb s malo domaćeg putera i meda, ili sa humusom.
- Užina: zeleni smuti od banane, jabuke, kivija, spanaća, alfa-alfa klica i, po želji, meda
- Ručak: integralna testenina s povrćem
- Večera: oslić i salata od barenog brokolija, belog luka, maslinovog ulja i limunovog soka
Jeste li znali?
- Namirnice koje sadrže visok procent soli uzrokuju zadržavanje vode u organizmu, što dovodi do skoka krvnog pritiska.
- Nedostatak kalijuma i vitamina D može izazvati hipertenziju.
- Veća opasnost za razvoj hipertenzije je kod osoba koje se goje u predelu trbuha (figura u obliku jabuke).
- Izbacite iz ishrane nezdrave masnoće, prženu, pohovanu i brzu hranu, rafinisani šećer i slatkiše, slane grickalice…
Foto: barol16, chas53/gettyimages.co.uk