Ova ukusna mahunarka ubrzava metabolizam, osigurava stalni priliv energije i podstiče pravilno funkcionisanje nervnog i probavnog sistema
Grašak je prava riznica lekovitih sastojaka, a njegova najveća vrednost ogleda se u tome što ubrzava metabolizam, reguliše funkcionisanje nervnog i probavnog sistema, usporava porast glukoze i holesterola u krvi i obezbeđuje stalan priliv energije. Sadrži dosta kalorija, ugljenih hidrata, proteina i vlakana, bogat je kalijumom, gvožđem, vitaminima A, C, B1 i B9. Naročito se preporučuje sportistima, vegetarijancima i osobama koje su duže koristile antibiotike.
Basmati sa graškom
Sastojci:
2 šolje basmati pirinča
1 šolja graška
4-5 karanfilića
1 mala ljuta papričica presečena napola
2 srednje glavice crnog luka sitno iseckanog
1/4 štapića cimeta
1 kašičica kima
5 šolja vode
so po ukusu
Priprema:
Zagrejati maslinovo ulje i kratko propržiti karanfilić i cimet pa dodati ljutu papričicu i crni luk te dinstati 5-6 minuta. Dodati basmati i dinstati oko 2 minuta, potom staviti grašak i kim i dinstati oko minut. Na kraju preliti vodom, a kada proključa, smanjiti temperaturu i kuvati 10-12 minuta, ili dok voda ne ispari, uz povremeno mešanje. Servirati toplo…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…