Lekovito bilje
  • Novosti
  • LB Novi broj
  • Fitoterapija
  • Biljka meseca
  • Intervju
  • Mala kućna apoteka
  • LB Jelovnik
  • Saveti
Biljka meseca
Top-biljke protiv infekcija
Cikorija i preslica ublažavaju cirozu jetre
JAREBIKA pročišćava krv
Sok od cvekle jača organizam
Pistaći čuvaju srce
PARADAJZ čuvar vitalnosti
KAKO SE PRAVI KLEKOVAČA
RUZMARIN POMAŽE U SLUČAJU HIPOTENZIJE
PIREVINA (Agropyron repens)
LINCURA (Gentiana lutea)

Lekovito bilje

  • Novosti
  • LB Novi broj
  • Fitoterapija
  • Biljka meseca
  • Intervju
  • Mala kućna apoteka
  • LB Jelovnik
  • Saveti
LB Jelovnik

Idealna zamena za šećer

Sirup iz javora ima prijatan, sladak ukus, i može da se koristi kao prirodni zaslađivač. Upotrebom ovog hranljivog napitka može se smanjiti rizik od nastanka mnogih bolesti

Javorov sirup je čist prirodni proizvod koji se, bez dodatka konzervansa, može dugo čuvati. Pojedine vrste javorovog drveta, kada se “zarežu”, daju veću količinu gustog slatkog soka specifičnog mirisa – sirupa, koji u svom sastavu ima saharozu i invertne šećere. Uz to, hranljiviji je čak i od meda: 100 g sirupa sadrži 64% ugljenih hidrata, 0,4% masti, 0,1% belančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrednost je 275 kCal. Koristi se upravo kao zamena za šećer i med. Ima prijatan, sladak ukus, boja mu je tamnosmeđa i srednje je gustine.

Kako se pravi javorov sirup?
Iako sve vrste javora u sebi sadrže slatki sok, za dobijanje sirupa (takozvanog sapa) upotrebljavaju se posebne vrste ovog drveta (Acer saccharum) koje sadrže najviše šećera. Tokom zime, u januaru i februaru, i u periodima kada temperature osciliraju od niskih noću do relativno visokih danju, na mestima na kojima se zareže, javorovo stablo ispušta sok koji curi u kapima i skuplja se u posude. Nakon toga, sirup se ukuvava do gustine koja je nalik retkom medu. To se najčešće radi na licu mesta, na starinski način.
Sirup dobijen na taj način sadrži oko 2% šećera, slatkog je ukusa i specifičnog mirisa te se koristi i u domaćinstvu, ali i u industriji za izradu kolača i raznih poslastica. Postoji period u godini kada se ne može dobiti sok iz javorovog drveta, a znak je uvrtanje lišća. Da bi se dobilo oko 3,5 litara čistog sirupa standardnog kvaliteta, treba ukuvati 150 litara javorovog soka.
U novije vreme, izvornom sirupu dodaje se kukuruzni ili drugi sirup, a od javorovog sirupa zadržava se samo aroma.

Čuvanje i upotreba sirupa
Računa se da neotvorena posuda s javorovim sirupom može na sobnoj temperaturi da stoji do godinu dana, a da se ne izgubi na kvalitetu napitka. Upravo zbog toga, javorov sirup je vrlo cenjen kao namirnica (ili prirodni zaslađivač). Takozvano kvarenje sirupa manifestuje se tako što se po površini hvata tanka pokožica od buđi koja se lagano skine i sirup je ponovno upotrebljiv (slično kao kod pekmeza).
Zanimljivo je da se javorov sirup neće stvrdnuti na niskim temperaturama. Može se mazati na hleb, stavljati na palačinke ili njime prelivati voćne salate i biskvitni kolač.
Iako se za spremanje javorovog soka uglavnom upotrebljavaju plastične posude, najbolje rešenje su stakleni sudovi koji najmanje utiču na konačni kvalitet proizvoda.

Lekovito dejstvo
Sirup koji se dobija iz kore javorovog drveta namenjen čišćenju i detoksikaciji organizma. Uzimanjem sirupa iz organizma izbacuju se nagomilane naslage sa unutrašnje strane creva i oslobađaju tanke dlačice koje služe za apsorpciju hranljivih materija. Na taj način se sprečavaju mnoge bolesti koje su izazvane upravo zbog nagomilavanja i zadržavanja otrovnih materija baš u crevima.

Foto: Thinkstock
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Idealna zamena za šećer was last modified: October 31st, 2017 by Marina Marić
javorov siruplekovita svojstvazamena za šećer
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
LEKOVITE TRAVE ZA BOLJE PAMĆENJE
next post
LEKOVITE GRICKALICE

Pogledajte obavezno i ovo

Hleb sa maslinama

Marmelada od šipurka

Sok od cvekle povećava fizičku izdržljivost

Rižoto s pečurkama

LB jelovnik: Ukusna jela sa grožđem

Orada na povrću

LB jelovnik: Celer na hiljadu načina!

ROGAČ: IDEALNA ZAMENA ZA ČOKOLADU

Pečena piletina s dunjama

Kraljica voća: Kruška u salatama, čorbama i...


Leave a Comment Cancel Reply

Najnovije na sajtu

  • Zašto ne možemo bez vitamina B-kompleksa

  • Raž – žitarica broj jedan!

  • Krema od divljeg kestena za popucale kapilare

  • Napravite sami pastu za zube

  • Recite zbogom strijama i celulitu

  • Pobedite alergiju pomoću prirodnih antihistaminika

  • Rogač čisti creva

  • Ružina vodica i belance – prirodni lifting za vrat i dekolte

  • Kako sprečiti opadanje kose?

  • Šta jesti nakon operacije

Biljka nedelje

  • Top-biljke protiv infekcija

  • Cikorija i preslica ublažavaju cirozu jetre

  • JAREBIKA pročišćava krv

  • Sok od cvekle jača organizam

  • Pistaći čuvaju srce

Najpopularnije na sajtu!

  • Travke ublažavaju KOLITIS

  • PROBLEMI SA KIČMOM: Prirodni melemi za DISKUS HERNIJU

  • Ulje od lovora ublažava otok limfnih žlezda

  • Napravite sami pastu za zube

  • Krema od divljeg kestena za popucale kapilare

  • Facebook
  • RSS
Footer Logo

@2016 - lekovito bilje. All Right Reserved. Designed and Developed by Color Press Group


Back To Top