Čorbice od lekovitog bilja i gljiva praznik su za nepca i nisu samo hranljive, već i lekovite. Lako se pripremaju, a sledeće recepte možete korigovati po želji i dodavati i neke druge sastojke.
Čorbice od lekovitog bilja i gljiva – i zdrave i preukusne
1. Čorbica od žalfije i belog luka
Sastojci:
- 16 čenova belog luka
- 12 svežih listova žalfije
- 6 listova lovora
- 6 žumanaca
- 8 šolja vode
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 prstohvat mlevenog crnog bibera
Priprema:
- Potopite beli luk u ključalu vodu na 30 sekundi. Zatim ga isperite pod mlazom hladne vode i oljuštite.
- Sipajte vodu, luk, žalfiju i lovor u šerpu, a zatim zagrejte to do ključanja i kuvajte oko pola sata. Posolite i pobiberite, a potom procedite. Ispasirajte luk i vratite ga u supu.
- Umutite žumanca i dodajte im ulje (kap po kap), da biste dobili majonez.
- Umešajte majonez u vrelu supu, a zatim poslužite jelo. Ukrasite ga svežim listovima žalfije.
2. Čorbica od bukovača i majčine dušice
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 šolja iseckanog kupusa
- 1 šolja kukuruza šećerca
- 2 stabljike sitno iseckanog celera
- 250 g iseckanih bukovača ili pečuraka po izboru
- 2 veća paradajza, oljušćena i iseckana na kockice
- 3 do 4 čena belog luka
- 1 kašičica sušene majčine dušice
- 1 lovorov list
- pola kašičice svežeg ruzmarina
- pola kašičice sitno seckanog peršuna
- 1 kašičica meda
- četvrtina kašičice mlevenog bibera
- 4 šolje domaće supe od povrća
- malo morske soli
Priprema:
- Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i prodinstajte crni i beli luk.
- Dodajte kupus i pečurke. Dinstajte četiri-pet minuta. Zatim dodajte supu i kuvajte dvadesetak minuta.
- Ubacite preostale sastojke i kuvajte oko pet minuta. Izmiksajte čorbu štapnim mikserom i servirajte.
3. Krem čorba od šargarepe i nevena
Sastojci:
- 50 g neposoljenog putera
- 6 do 7 većih šargarepa
- 2 ili 3 glavice crnog luka srednje veličine
- pola litra bujona od povrća
- pola litra vode
- pola šolje svežih cvetova nevena
- kašičica narendane narandžine kore
- kašičica đumbira
- so i biber po želji
Priprema:
- Na umerenoj temperaturi otopite puter u posudi za supu. U međuvremenu, očistite i iseckajte luk na sitne komade i ubacite ga da se dinsta pet do osam minuta, dok ne omekša i ne poprimi zlatastobraon boju. Potom očistite i naseckajte šargarepu na što manje kolutove, te ih ubacite da se dinstaju s lukom.
- Kad se povrće izdinsta, dodajte mu bujon, vodu i narandžinu koru, pa kuvajte do ključanja. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da se kuva još desetak minuta.
- Dodajte đumbir i neven. Štapnim mikserom usitnite povrće sve dok čorba ne postane kašasta. Začinite po želji.
Foto: bhofack2/gettyimages.co.uk