Konzumiranje 84 g pistaća na dan može da spreči razvoj kardiovaskularnih bolesti, otkrivaju istraživači s Univerziteta u Pensilvaniji. Naučnici su podelili ispitanike u tri grupe: jedna uopšte nije jela pistaće, druga je konzumirala 42 g na dan, a treća 84 g. Nakon samo mesec dana, kod osoba koje su ih jele najviše nivo holesterola u krvi snizio se za 11,6 odsto. Pistaći, naime, sadrže antioksidans lutein, kog ima i u zelenom lisnatom povrću i voću jarkih boja, a ta supstanca dokazano snižava holesterol i arterije održava zdravim. Stručnjaci savetuju da ih je mnogo bolje jesti neslane, jer so podiže krvni pritisak. Takođe, veće količine pistaća mogu ispoljiti kontraefekat izazivajući gojaznost.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net