Testovi su pokazali da čokolada ”Artikoa”, švajcarske kompanije ”Beri Kalebo”, pozitivno utiče na srce. Stručnjaci smatraju da ovaj proizvod sadrži veliki broj flavonola koji se inače izbacuju iz kakaoa u procesu proizvodnje. Međutim, upravo ova supstanca doprinosi elastičnosti krvnih zrnaca, podstičući na taj način protok krvi kroz organizam. Prema istraživanjima elastičnija krvna zrnca smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, pre svega infarkta srca za 8%. Studija je pokazala da čokolada ”Artikoa” ublažava bore i blagotvorno deluje na nervni sistem.
Ipak, naučnici upozoravaju da ovu poslasticu treba konzumirati u umerenim količinma, jer preterivanje sigurno neće smanjiti rizik od srčanog udara, a pritom je neophodno voditi računa o ishrani i redovno upražnjavati fizičke aktivnosti. ”Artikoa” će se na tržištu pojaviti krajem oktobra, za početak samo u Švajcarskoj.