Fruktoza je najslađi šećer, koji se u prirodi nalazi u voću. Ukoliko se unosi konzumiranjem ovih namirnica – u umerenim količinama – odličan je izvor energije, a ne izaziva gojenje.
Ako se pak koristi kao zaslađivač u slatkišima i industrijski prerađenoj hrani, može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem, budući da se tako ovaj prosti šećer unosi u daleko većim količinama.
U samo jednoj čokoladici može da se nađe količina fruktoze ekvivalentna onoj u 8–12 kg voća. To nije dobra vest za osobe koje koriste jedan od najpopularnijih prirodnih zaslađivača – sirup od agave, koji sadrži čak 80% fruktoze.
ZA Iako je slađi od meda, agavin sirup ima veoma nizak glikemijski indeks, pa ga mogu upotrebljavati i dijabetičari. Pored toga, ovaj prirodni zaslađivač bogat je kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, te vitaminima B, C i D. PROTIV Svi prosti šećeri goje, te se ne preporučuje učestalo korišćenje sirupa od agave. Ključ je, slažu se mnogi, u umerenosti.
Kako je fruktoza slađa od svih poznatih vrsta šećera, treba je koristiti u daleko manjoj količini, a izbegavati skrivene šećere u industrijski prerađenoj hrani.