Dolazak jeseni velikom broju ljudi predstavlja pravu noćnu moru jer se u tom periodu pogoršavaju simptomi reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i gihta. Kada se to desi, najbolji saveznici jesu preparati na bazi lekovitog bilja
Artritis je upala jednog ili više zglobova, a manifestuje se bolom i otokom na zahvaćenom zglobu. Mada postoji više od sto oblika oboljenja koja se nazivaju artritisom, praksa pokazuje da se iza bola i otoka zglobova najčešće kriju reumatoidni artritis, giht i osteoartritis, ali ne sme se zanemariti ni činjenica da i neke druge, ozbiljnije bolesti mogu biti u pozadini ovog stanja. S obzirom na to da su uzroci artritisa brojni, čim se pojave simptomi, treba posetiti lekara koji će posle precizne dijagnostike otkriti uzrok bolesti i propisati adekvatno lečenje.
Smanjite kilažu
Prekomerna telesna težina jedan je od faktora rizika za nastanak artritisa. Osim toga, stručnjaci ističu da svaki suvišan kilogram na koleno vrši opterećenje od 10 kilograma, a gubitkom od samo nekoliko kilograma možete značajno smanjiti bolove u zglobovima. Zamena nezdravih namirnica zdravim, smanjen unos šećera i masti, kao i redovno vežbanje, dovoljni su za regulaciju telesne težine.
NE zasićenim masnim kiselinama
Zasićene masti, kojih najviše ima u namirnicama životinjskog porekla, okidač su upalnih procesa u zglobovima. Opasne su i transmasne kiseline iz margarina, pržene hrane i rafinisanih ulja.
DA nezasićenim masnim kiselinama
Masti igraju važnu ulogu u normalnom funkcionisanju organizma, pa ih ni slučajno ne smemo izbaciti iz ishrane, dovoljno je napraviti pravi odabir. Svima je dobro poznato blagotvorno dejstvo hladno ceđenog maslinovog i lanenog ulja, ali tu su svakako i ulje od susama, uljane repice, koštica grožđa i dr. U slučaju upalnih bolesti zglobova, potrebno je unositi omega-3 masne kiseline kojih najviše ima u lanenom ulju i semenkama lana, ulju žutog noćurka, ribi i koštunjavim plodovima. Dokazano je da ova ulja smanjuju upalne procese u zglobovima i organizmu uopšte.
Čudotvorni sok od krompira
Sok od krompira vezuje mokraćnu kiselinu, pa se savetuje upotreba sveže ceđenog soka od jednog krompira srednje veličine dnevno, i to ujutro, pre doručka. Za bolji ukus može se pomešati s limunovim sokom ili supom…
Ostatak možete da pročitate u novom broju…