Važno je voditi računa o ovim organima, jer njihov rad postaje otežan čim se preopterete toksinima, a specifični su po tome što često propadaju bez konkretnih simptoma.
Pirevina
Pirevina je korov koji opstaje na vlažnim njivama i vinogradima. Koren se ubire ujesen, sitni korenčići se odbace, a ostalo se dobro opere i osuši. Pirevina je prirodni diuretik, sadrži polisaharide, isparljiva ulja i druge hranljive materije. Povećava lučenje mokraće, a s obzirom na to da ima antibakterijsko dejstvo, koristi se u lečenju infekcija urinarnog trakta, poput cistitisa i uretritisa. Istraživanja su pokazala da upotreba pirevine rastvara kamenje u bubregu, ali se ne sme uzimati dugo, jer u velikim količinama može da naškodi bubrezima.
Peršun
Peršun, koji gotovo svaka domaćica koristi kao dodatak jelima, važi za čuvara zdravlja bubrega. Bogat je vitaminom C i mineralima. Prirodni je diuretik – podstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, pročišćavajući pritom bubrege, ali i jetru. Pomaže da se izbaci pesak iz bubrega i rastapa kamenje u njima. Mada se obično svež dodaje jelima pri kraju kuvanja, bubrezima najbolje pomaže u vidu čaja, koji sprečava apsorpciju soli u tkivu, pa ih tako štiti. Čaj od peršuna pije se dva puta dnevno, ali ne pre spavanja, jer dovodi do povećanog lučenja mokraće.
VIŠE SAZNAJTE U MAGAZINU LEKOVITO BILJE!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.lekovito bilje