Za neometano funkcionisanje ”laboratorije organizma”, fitoterapeuti preporučuju redovno konzumiranje napitaka na bazi čička, maslačka i korena sladića
Jetra je jedini unutrašnji organ koji se može regenerisati, a naziv ”laboratorija organizma” dobila je zbog brojnih biohemijskih procesa koji se odvijaju u njenom tkivu i od ključnog su značaja za opstanak ljudskog tela. Odgovorna je za preradu hrane i masnoća, eliminaciju toksina i sintezu većine proteina koji cirkulišu u krvi, ima važnu ulogu u regulaciji nivoa šećera. S obzirom na posao koji konstantno obavlja, zdravlju jetre treba posvetiti punu pažnju. To se, pre svega, odnosi na ishranu, naročito u zimskom periodu kada se konzumira teža hrana. Za prevenciju bolesti jetre i njenu detoksikaciju, fitoterapeuti preporučuju čičak, maslačak, sladić, kurkumu i grejpfrut.
ČIČAK – SIKAVICA
Lekovita svojstva čička, pogotovo kada je reč o oboljenjima jetre, bila su poznata još drevnim lekarima, a i u današnje vreme fitoterapeuti je masovne koriste u lečenju. Glavni aktivni sastojak ove biljke – jedinjenje silimarin, regeneriše ćelije jetre i štiti ih od oštećenja. To je i moćan antioksidans (deset puta jači od vitamina E) koji povećava nivo enzima glutationa (odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina) za 35%. Lekoviti sastojci nalaze se većinom u zrelom semenu i korenu čička, a manje u listu.
Ostatak teksta možete da pročitate u novom broju…