Krompir je vrlo zdrava i korisna namirnica, čija su blagotvorna svojstva odavno poznata u narodnoj medicini, ali, uprkos tome, vlada mišljenje da se ne sme konzumirati sirov. Međutim, svakodnevno ispijanje dva decilitra soka od krompira u sirovom obliku može doprineti izlečenju od raka i drugih teških bolesti, što su potvrdila i naučna istraživanja. U Japanu su naučnici uspeli da iz sirovog krompira izdvoje materiju koja se pokazala kao dobra za suzbijanje rasta tumorskih ćelija kod laboratorijskih miševa. Sok od sirovog krompira pomaže u terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog creva, te se savetuje svakodnevno konzumiranje pola decilitra na prazan stomak i po pola decilitra pola sata pre ručka i večere. Ovaj napitak snižava nivo šećera u krvi, povoljno deluje u lečenju bolesti pluća, organa za disanje, jetre, bubrega, srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, reume, a odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.
Priprema soka:
Dobro operite krompir i s njega uklonite klice i zelene delove kore, potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete ga iscediti i u sokovniku). Sok uvek pijte sveže napravljen, a radi boljeg ukusa možete ga pomešati s voćem i povrćem po izboru.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net