Nisu sve masnoće loše: lipoproteini velike gustine čuvaju srce, ali problem su oni male gustine, jer uzrokuju stvaranje naslaga na krvnim sudovima. Stavite ih pod kontrolu lekovitim biljem.
Sigurno znate da visok nivo holesterola može biti fatalan po srce i krvne sudove – između ostalog, jedan je od faktora rizika za nastanak ateroskleroze. Iza pojma holesterol zapravo se kriju masti, koje su nam potrebne za normalno funkcionisanje organizma i nisu opasne dok god ih ima u optimalnim količinama. Veći deo tih masnoća nastaje u jetri, odakle završava u krvotoku, kojim se, vezujući se za proteine, prenosi do drugih organa. Proteini i holesterol zajedno čine lipoproteine, koji mogu biti velike ili male gustine. Dok se lipoproteini velike gustine (HDL) smatraju dobrim holesterolom i ne ugrožavaju zdravlje, oni čija je gustina mala (LDL) zapravo su pretnja po kardiovaskularni sistem i opšte zdravlje.
PROČITAJTE I… Pasulj snižava “loš” holesterol
Holesterol ne mora biti loš
Loš holesterol je odgovoran za stvaranje naslaga na krvnim sudovima – što je njegov nivo niži, to su srce i krvni sudovi bezbedniji. Na nivo fatalnih masnoća u krvi utiče dobar holesterol – on praktično odvlači štetne masti sa zidova krvnih sudova i vraća ih u jetru, gde se one razgrađuju. Što je viši nivo dobrog holesterola u krvotoku, to su i šanse od obolevanja manje. Kad se govori o snižavanju nivoa holesterola u krvi, zapravo se misli na eliminisanje loših i davanje vetra u leđa dobrim masnoćama. To se postiže fizičkom aktivnošću, regulisanjem telesne težine, a po potrebi i statinima, koji se uzimaju isključivo po preporuci lekara. Pravilna ishrana, najbolje na mediteranski način (što više ribe, svežeg voća i povrća, maslinovo ulje, uz čašu crnog vina dnevno), takođe igra veliku ulogu, a u uspostavljanju ravnoteže masnoća u krvi pomaže i lekovito bilje.
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net