Ovu upornu gljivicu morate da “izgladnite”, a to ćete postići tako što ćete iz ishrane izbaciti šećer, belo brašno i mleko.
Kandida je gljivica koja je normalni stanovnik čovekovog organizma. Ipak, u nekim uslovima dolazi do njenog prekomernog razmnožavanja, što može da izazove određene tegobe, u zavisnosti od toga gde se razvila infekcija. Glavni razlozi za pojavu kandidijaze jesu upotreba antibiotika, previše šećera u ishrani, dijabetes, upotreba kortikosteroida, oslabljen imunitet, stres… Infekcija kandidom najčešće se javlja u crevima, vagini i u ustima. Spisak simptoma koji mogu da prate kandidijazu dugačak je, a oni mogu biti lokalni i opšti.
PROČITAJTE I… List masline suzbija infekcije
U slučaju vaginalne kandidijaze javljaju se svrab, sirast sekret s mirisom ili bez njega, crvenilo i otok. Kandida u ustima prepoznaje se po belim naslagama na jeziku i u usnoj duplji i metalnom ukusu u ustima. Kad je reč o kandidijazi u crevima, simptomi su nadutost, kašaste ili prolivaste stolice, grčevi u stomaku, bol u želucu, podrigivanje, prekomerno ispuštanje gasova, svrab anusa, pojava ragada na anusu (fisura), ali i umor. S obzirom na to da kandida raste u kiseloj sredini, ona može da se krije i u pozadini nekih drugih bolesti i tegoba koje su takođe povezane s kiselošću krvi, poput ekcema i drugih kožnih bolesti, čestih prehlada, anksioznosti, hroničnog umora, bolova u zglobovima, fibromialgije, alergija i mnogih drugih tegoba.
Postoje različiti prirodni lekovi koji vam mogu pomoći u borbi protiv ove pošasti savremenog doba, ali jedini pravi način da je zauvek pobedite jeste da promenite životne navike. Hranite se zdravo, smanjite unos industrijske hrane i šećera na razumnu meru, obogatite ishranu lekovitim biljem, nađite način kako da se izborite sa svakodnevnim stresom i – kandida se više neće vraćati. Ako ojačate imunitet, smanjićete potrebu za uključivanjem antibiotske terapije u lečenje prehlade i gripa, a samim tim eliminisaćete još jedan faktor koji pogoduje razvoju kandidijaze.
ČETIRI KORAKA U BORBI PROTIV KANDIDE
1. korak: Izgladnite je!
Prvo što treba da uradite nakon otkrivanja povećanog broja kandide u organizmu jeste da joj oduzmete hranu koja pogoduje njenom razmnožavanju. Na prvom mestu to je šećer, a kako biste bili sigurni da ste ga izbacili iz ishrane, morate eliminisati svu industijsku hranu, jer je malo gotovih proizvoda u kojima nema ovog zaslađivača. Tokom antikandida dijete zabranjena je: čokolada, keksovi, bombone, sladoled, instant kafa, gazirani i svi industrijski sokovi, vino, alkoholni napici, belo brašno (hleb i peciva), mesne prerađevine (salama, viršle, kobasice, šunka, pašteta, slanina, mesni narezak), kečap, majonez, masni sirevi, ali i svi mlečni proizvodi osim probiotskog jogurta i kefira, koji su dozvoljeni u manjoj meri.
2. korak: Alkalizujte se!
Kandida raste u kiseloj sredini, te je posle njenog izgladnjivanja najvažnije povećati pH vrednost krvi, a to se postiže formulom koja podrazumeva upotrebu 80% baznih namirnica i 20% kiselih. U bazne namirnice spadaju, kao najalkalniji, limun, dinja i beli luk, a potom i ostalo sveže voće i povrće. Beli luk čak ima moć da poveća alkalnost drugih namirnica s kojima se kombinuje ili kad se doda u jela. Bazni su još i proso, maslinovo ulje, med, tofu sir, bademi, suvo grožđe, rogač, začinsko bilje… Kuvanjem se smanjuje baznost namirnica. Ono što vam može pomoći da ubrzate proces alkalizacije jeste soda bikarbona, sama ili u kombinaciji s limunom. Možete je uzimati dva-tri puta dnevno po pola kašičice, ali koristite onu bez aluminijuma.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net