Kombinacija alicina, sumpornih jedinjenja i omega-3 masnih kiselina pokazala se veoma delotvornom u lečenju ovog teškog oboljenja, pogotovo ako se dopuni lekovitim travama
Procenjuje se da u Srbiji oko 1.200 osoba godišnje oboli od karcinoma bubrega, teškog oboljenja koje se zbog izostanka simptoma u ranoj fazi često otkriva tek kada uzme maha.
U najvećem broju slučajeva javlja se nakon 40. godine života i nešto češće pogađa muškarce. Tumor može da zahvati samo deo bubrega ili pak kompletan organ i daje metastaze po celom telu pa je blagovremeno otkrivanje bolesti od ključnog značaja za uspešnost lečenja.
Faktori rizika
Uprkos tome što nije utvrđen tačan uzrok ovog oboljenja, dokazano je da određene navike i druge bolesti mogu uticati na njegov razvoj. Tako se pušenje smatra vrlo značajnim faktorom rizika koji čak udvostručuje šanse za nastanak karcinoma bubrega, isto kao i gojaznost, naročito kod žena.
Bolesnici na hemodijalizi imaju predispoziciju za razvoj različitih promena na bubrezima, uključujući i tumore, a povećanom riziku izložene su i osobe sa bubrežnim kamencima i hipertenzijom, kao i one koje uzimaju prekomerne doze analgetika. Izloženost kancerogenim materijama na radnom mestu takođe može biti uzrok nastanka zloćudnog oboljenja bubrega.
Simptomi
Bol u slabinama, donjem delu leđa i stomaka, krv u mokraći, karakteristični su znaci tumora bubrega, ali se, nažalost, javljaju kod samo 10% bolesnika. U ostalim slučajevima dolazi do pojave opštih simptoma u vidu umora, gubitka telesne težine, anemije i povišene telesne temperature, koji se teško povezuju sa bubrezima, što i jeste razlog kasnog postavljanja dijagnoze. Ponekad je povišen krvni pritisak prvi znak koji upućuje na ovu vrstu malignog tumora.
Dijagnoza
Ukoliko se pojave neki od pomenutih simptoma, lekar može da posumnja na tumor bubrega, ali da bi se postavila konačna dijagnoza potrebni su analiza krvi, pregled ultrazvukom, CT ili magnetna rezonanca bubrega, ponekad i rendgen pluća, gde ova vrsta karcinoma najčešće metastazira. Ipak, patohistološki nalaz uzorka uzetog biopsijom od ključnog je značaja za potvrdu dijagnoze.
Lečenje
U zavisnosti od stadijuma bolesti, terapija karcinoma bubrega uključuje operativno lečenje, zračenje ili primenu medikamenata – citostatike i imuno-terapiju, koji, međutim nemaju efekta u slučaju prisustva metastaza. Odstranjivanje zahvaćenog bubrega i regionalnih limfnih čvorova daje dobre šansu za izlečenje ukoliko je tumor lokalizovan.
Prognoze
Procenat petogodišnjeg preživljavanja pacijenata sa tumorom koji se nije proširio nakon hirurške intervencije iznosi oko 94%. Pacijenti kod kojih je tumor probio kapsulu bubrega preživljavaju pet godina u oko 75% slučajeva, ako su zahvaćene limfne žlezde procenat je 59%, dok svega 10% bolesnika preživi pet godina ukoliko postoje udaljene metastaze.
Blagodeti iz mora
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, morska riba (losos, haringa, sardina ili skuša) odlična je prevencija raka bubrega. Rezultati najnovijih studija pokazali su da su osobe koje su tokom 10 godina najmanje jednom nedeljno jele masnu ribu izložene 70% manjem riziku da obole od raka ovih organa. Meso morskih riba sadrži i D vitamin koji takođe smanjuje rizik od razvoja kancera.
Ishrana nakon terapije
Bez obzira na koji način se leči karcinom bubrega, ono što pacijent može da uradi za svoje zdravlje jeste korekcija načina ishrane i životnih navika. Potrebno je iz ishrane izbaciti namirnice životinjskog porekla, belo brašno, šećer i industrijsku hranu, a jesti što više svežeg voća, povrća i klica, te svakodnevno popiti nekoliko čaša soka od pšenične trave.
RECEPTI
* Pet kašika iseckanog lišća peršuna pomešati sa po kašikom lista i cveta kičice, nadzemnog dela troskota, lista ranjenika i lista koprive. Mešavinu preliti sa 1,5 l ključale vode i ostaviti da stoji poklopljeno oko dva sata. Čaj procediti i piti po 2 dl pre i posle svakog obroka sa pola kašičice polenovog praha i medom po želji.
* Pomešati 3 velike kašike smeše napravljene od po 20 g troskota i lista koprive i po 30 g lista borovnice i rizoma vodene perunike, pa kuvati u pola litra vode. Nakon 3 sata procediti. Piti tri puta dnevno po šoljicu pre jela…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…
Izvor: Life Content