Žitarice su osnovne namirnice u ishrani, ali imaju veliki značaj i u narodnoj medicini, i koriste se u lečenju mnogih bolesti
JEČAM – HRANA GLADIJATORA
Ječam je jedna od najstarijih poznatih žitarica i važi za najuniverzalniju zrnastu strukturu, a kroz istoriju je bio veoma cenjen, čak je služio kao glavna hrana rimskih gladijatora jer im je davao snagu i izdržljivost.
Bogat je vlaknima, vitaminom B, kalcijumom, belančevinama, gvožđem i fosforom. Istraživanja su pokazala da ječam snižava nivo holesterola, reguliše količinu glukoze u krvi, jača organizam, usporava starenje, rešava problem avitaminoze i gojaznosti, pomaže lečenje bolesti grla, želuca i krvnih sudova, ublažava grčeve u nogama, reumu i proliva.
Napici od prženog ječma, japanski ugisha i korejski horicha, vrlo su popularni u tim azijskim zemljama, jer tokom toplih dana hlade i čiste telo. Čajevi na bazi ječma koriste se u lečenju hemoroida i artritisa, a veruje se i da smanjuju toksičnost i nuspojave radijacije i hemoterapije.
Priprema ječmenog čaja
Meru ječma isprati pod mlazom tekuće vode i staviti između dva upijajuća papira da se osuši. Zagrejati tiganj od livenog gvožđa, staviti ječam i pržiti neprestano mešajući drvenom varjačom dok ne poprimi ravnomernu zlatnožutu boju. Potom ga sipati u lonac i dodati kipuću vodu. Poklopiti i kuvati 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 3 minuta. Može se procediti ili poslužiti na starinski način – s ječmom u šoljici čaja. Med i limun dodaju se za ublažavanje upale grla, a kašičica morske soli u hladnom čaju od ječma daje izvrsno sredstvo za ispiranje grla grgljanjem.
ZOB – PRIRODNA VIJAGRA
Zrna zobi obavijena su plevom koja nije srasla sa jezgrom, po čemu se ova žitarica razlikuje od pšenice, ječma i raži. Najbolji je izvor kalcijuma među žitaricama, a zajedno sa drugim mineralima (P, Fe, K, Mg, Zn) doprinosi zdravlju zuba i kostiju. Zob je dobro koristiti u ishrani jer jača krv, povećava mišićnu masu, podstiče rad mozga i rast i razvoj kod dece. Zob u novije vreme nazivaju i prirodnom vijagrom jer deluje kao afrodizijak. Pojačava lučenje testosterona, pa se preporučuje i muškarcima koji imaju problema sa uvećanom prostatom.
Čaj za bolji rad štitnjače
Čaj od semenki zobi poznat je narodni lek za regulisanje funkcija štitnjače i poboljšanje probave. Napitak se pravi tako što se dve kašike integralnih semenki preliju sa 4 dl vode i kuvaju 15 munuta. Pije se pre jela.
PŠENICA – STIMULIŠE NERVNI SISTEM
Pšenica je žitarica koja zauzima počasno mesto u ishrani. Sadrži obilje aktivnih materija, a uz skrob i aromatična ulja, tu su i kalcijum, fosfati, hormoni, enzimi, vitamini A, B1 (reguliše metabolizam), B2 (jača nerve), B3, B6, C, D (leči rahitis) i E, a osim nutritivne, ima i veliku energetsku vrednost. Bogata je mineralima i oligoelementima neophodnim za otpornost organizma i odlična je preventiva u slučaju kardiovaskularnih bolesti.
Detoksikacija pšeničnom kašom
Ova terapija grčkog lekara Konzasa čisti želudac i creva, leči upale i podstiče obnavljanje crevne sluznice, a zahvaljujući tome organizam se oslobađa otrova. Dijeta traje, u zavisnosti od zdravstvenog stanja ili težine bolesti, pet do 20 dana. U tom periodu jede se isključivo pšenična kaša i to pola kilograma dnevno.
Kilogram pšeničnog zrna preliti hladnom vodom i kuvati oko tri sata dok se ne zgusne. Masu ispasirati kroz sito da bi se odstranile ljuspice. Pšenična sluz koja se pritom dobija podeli se na četiri dela i raporedi tokom dana, a može da se zasladi i sa malo meda. Važno je napomenuti da tokom kuvanja kašu stalno treba mešati i dodavati vodu. Za vreme ove terapije, ne jede se nista osim pšenice i malo kuvanog voća.
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…