Nakon postavljanja precizne dijagnoze u lečenje mogu da se uključe i prirodni melemi na bazi lekovitog bilja.
Upala debelog creva
Kolitis, odnosno zapaljenje debelog creva, poprima epidemijske razmere i pogađa sve mlađu i mlađu populaciju, najčešće osobe između 15. i 35. godina. Tok kolitisa može biti akutni i hronični. Ponekad se simptomi ispoljavaju u blažoj formi i ponavljaju se posle dužeg perioda, ali se isto tako tegobe mogu odmah ispoljiti u jačoj formi. Vrste kolitisa zavise od uzroka koji je izazvao upalu. Danas se najčešće postavlja dijagnoza ulceroznog kolitisa, hroničnog zapaljenja creva koje nastaje kad imunosistem burno reaguje na bakterije u debelom crevu, ali se ne zna zašto. Drugi najčešći oblik zapaljenja creva jeste Kronova bolest.
PROČITAJTE I… Najbolja terapija raka debelog creva
Simptomi hronične upale debelog creva uključuju pojavu proliva, s krvlju ili bez nje, grčeve u stomаku, groznicu, gubitаk težine ili gubitаk аpetitа. U slučaju zapaljenskih bolesti creva postoje periodi pogoršanja, koji mogu da budu izraženi u blažoj formi, ali mogu biti i opasni po život. Tada se javljaju jak bol u stomaku, dehidratacija i anemija. Lečenje podrazumeva obaveznu korekciju ishrane i životnih navika u konsultaciji s lekarom i nutricionistom, a ponekad je neophodno operativno lečenje, ukoliko lekovi ne daju očekivane rezultate. Ulcerozni kolitis koji nije hirurški tretiran može zahtevati doživotnu medikamentoznu terapiju. Što ranije otkrijete bolest, veće su šanse za izlečenje, pa je važno da se javite lekaru čim primetite neke od gore pomenutih tegoba. Nakon postavljanja precizne dijagnoze u lečenje mogu da se uključe i prirodni melemi na bazi lekovitog bilja.
Upala develog creva- lekovi iz prirode
U terapiji upalnih bolesti creva zvanična medicina koristi antiinflamatorne lekove, tj. medikamente koji suzbijaju upalne procese. I u prirodi postoje biljke i namirnice s takvim dejstvom pa ih vredi uvrstiti u ishranu. Među njima su hladnoceđeno maslinovo ulje, kantarion, matičnjak, majčina dušica, kamilica, kurkuma, crna ribizla, crni luk, ananas, žalfija, beli luk, omega-3 masne kiseline…
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net