Šargarepa može da posluži kao prava priručna apoteka. Podiže imunitet, jača srce, poboljšava krvnu sliku, blagotvorno deluje na rad jetre i leči preko trideset različitih oboljenja.
Zahvaljujući prijatnom ukusu i brojnim lekovitim svojstvima šargarepa zauzima veoma važno mesto u ishrani. Njena naranžasta boja potiče od karotina, supstance iz koje nastaje vitamin A. Karotin je iskoristiv u zavisnosti od načina pripremanja šargarepe – iz sirove 2%, kuvane 18%, a iz sirove ribane čak 82%.
Šargarepa obiluje i drugim vitaminima. To su pre svega vitamini grupe B ( B1, B2, B5, B6) i PP, D, E i H. Od osnovnih hranljivih sastojaka sadrži najviše ugljenih hidrata (8-9%) od kojih potiče njena velika energetska vrednost. Bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, cinkom, kalcijumom, kobaltom, kao i pektinima i eteričnim uljima.
PROČITAJTE I… Hrana za bolji vid
Lekovita svojstva šargarepe
Poznato je da se redovnim uzimanjem šargarepe može sprečiti pojava mnogih oboljenja i da se njome leči preko trideset bolesti. Sadrži osnovne sastojke potrebne za rast, razvoj i jačanje organizma, čuva i poboljšava vid, sprečava anemiju, gorušicu, otoke od vodene bolesti, poboljšava varenje, olakšava izlučivanje mokraće, sprečava opadanje kose, njome se leči reuma, giht, upala krajnika, bolesti disajnih organa, rane i opekotine, pročišćava krv i odstranjuje otrovne materije iz organizma. U kombinaciji sa cveklom pomaže u lečenju karcinoma u početnim fazama, otklanja umor i poboljšava koncentraciju. Žvakanjem šargarepe smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net