Ruzmarin nije samo začinska, već i izuzetno lekovita biljka. Mediteranski narodi verovali su da je posvećen Afroditi, boginji lepote, te da ima moć da podmlađuje. Grančice ruzmarina koriste se prilikom pripremanja jela na žaru – drže se u posudi s uljem i njima se nanosi na ribu ili meso. Ako se pre kuvanja ili pečenja prelije ekstraktom ruzmarina, količina kancerogenih materija u termički obrađenom mesu biće manja za 92%. Osim toga, veoma efikasno neutrališe štetno dejstvo jake i masne hrane.
Ruzmarin podstiče cirkulaciju i otklanja glavobolju
Ruzmarin je bogat izvor minerala mangana, kalcijuma, gvožđa, bakra, magnezijuma, kao i vitamina A i C, koji jačaju imunološki sistem. Osim toga, obiluje folnom kiselinom, piridoksinom, tiaminom, riboflavinom. Zbog lekovitih svojstava, primenjuje se u lečenju depresije, bolova u mišićima i zglobovima. Pomaže i protiv reumatizma, gihta i opadanja kose. Podstiče rad bubrega i snažan je prirodni antibiotik, veoma efikasan u slučaju bronhitisa, gripa i prehlade.
Ublažava probleme s vidom, kosom, jetrom i želucem. Deluje i kao sedativ, jer uspešno otklanja nervozu, stres i nesanicu. Skorašnja istraživanja pokazala su da podstiče cirkulaciju krvi u mozgu, pa poboljšava pamćenje i koncentraciju, i ublažava migrenu.
Ulje od ruzmarina protiv upale zglobova i gihta
Fino samleti 20 g listova i cvetova ruzmarina, pa ih preliti sa 100 g 70-procentnog alkohola. Zatvoriti ostaviti da odstoji 10 dana, uz češće mućkanje. Nakon toga pustiti da se talog slegne, pa preostalu tečnost odliti i procediti. Sipati tri do četiri kapi na kocku šećera ili u kašičicu meda, pa uzimati na prazan stomak.
Vino za bolju cirkulaciju
Četiri kašike usitnjenog osušenog ruzmarina staviti u bocu sa širokim grlom, preliti litrom crnog vina i ostaviti da odstoji nedelju dana. Jednom dnevno dobro promućkati. Nakon nedelju dana procediti i čuvati na tamnom i hladnom mestu. Piti tri puta dnevno po 0,5 dl vina pre ručka i večere.
Čaj za bolje raspoloženje
Pomešati po kašičicu ustitnjenog ruzmarina, lista koprive, kantariona i nevena. Sve to preliti s pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i popiti u toku dana.
Foto: dvulikaia/gettyimages.co.uk