Ova pomalo zapostavljena namirnica ima da ponudi obilje hranljivih materija.
Zdravstvene benefiti rogača
Semenke skrivene u mahunama rogača veoma su bogate složenim ugljenim hidratima (i do 80%), od čega najviše ima skroba i saharoze. Pored toga, odlikuju se specifičnim, prijatnim ukusom, pa se koriste za izradu slatkiša, pre svega kao zamena za kakao odnosno čokoladu.
Budući da sadrži veoma malo masti a ima dosta belančevina i organskih kiselina, rogač je veoma hranljiv. Bogat je taninima, vitaminima A, B i D, a od minerala sadrži velike količine kalcijuma, kalijuma, fosfora i magnezijuma. Obilje aktivnih materija doprinosi ukupnoj lekovitoj vrednosti ove namirnice, pa rogač ima antiseptičko, antioksidativno, analgetsko i antivirusno dejstvo.
Ljubitelji čokolade koji pate od bubrežnih kamenaca trebalo bi da razmisle o rogaču kao zameni za svoju omiljenu poslasticu budući da ona sadrži oksalnu kiselinu. Pored toga što oksalna kiselina ometa apsorpciju nekih minerala, ona podstiče produkciju bubrežnih kamenaca. Za razliku od kakaoa, rogač ne sadrži ni purine – materije čijom razgradnjom nastaje mokraćna kiselina koja može da se deponuje u zglobovima i izazove bolne otoke (giht).
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net