Koštičavi plodovi obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji štite organizam od kardiovaskularnih i malignih oboljenja, a jačaju i polnu moć
Brojna naučna istraživanja pokazala su da su orasi najzdraviji koštunjavi plodovi jer sadrže visok procenat antioksidanasa, mada ih neki ljudi izbegavaju jer su kalorični.
Jezgro oraha obiluje omega-3 masnim kiselinama, ali i belančevinama, ugljenim hidratima, jodom, kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima A, B1, B2, B6, P, PP, E, C i K.
Nedozreli plodovi sadrže visok procenat vitamina C, ali se njegova količina tokom sazrevanja znatno smanjuje. Beru se u julu i koriste za spravljanje raznih preparata, kompota i mermelada, dok se od listova ovog drveta, koji su takođe bogati vitaminom C, pripremaju čajevi i tinkture.
Lekovito dejstvo
Čaj od mladog orahovog lišća poboljšava krvnu sliku, jača želudac, olakšava varenje i pomaže u lečenju kostobolje, čireva, gnojnih rana i upale očiju. Takođe, jača imunitet, ublažava rahitis i zaustavlja krvarenje desni. Odvar od listova oraha koristi se za ispiranje bubuljica, kožnih lišajeva, krasta na glavi i gnojnih osipa, kao i u slučaju prekomernog znojenja nogu i pojačanog vaginalnog sekreta.
Od nedozrelih plodova ili zelene ljuske pravi se sirup koji pomešan sa medom olakšava brojne zdravstvene tegobe. Sušena jezgra zrelog oraha u kombinaciji sa medom izvanredan su afodizijak i obezbeđuju organizmu neophodne vitamine, mineralne materije, belančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…
3 comments
Poštovani… Interesuje me oko ove tinkture zelenog oraha…pise da treba da stoji u 50%.alkoholu,pa da li moze umjesto njega,domaca ljuta sljivovica i kolika kolicina pošto nije precizirano u receptu?I još nešto:da li ta 2 dana treba da stoji na suncu ili hladu ,jer sam ja cula da se to drzi 2-4 nedelje na suncu pa bih volela da budete precizni i po ovom pitanju… hvala unaprijed, s poštovanjem Ljubica Mutavdzic
1.Cuo sam da caj od orahova lisca pomaze kod bubuljica.Cito sam da se kasikica isjeckanog lisca prelije vrelom vodom.Zanima me da li lisce treba biti osuseno, ako treba koliko treba da ga osusim, da li treba da zadrzi zelenkastu boju?
2.To za perut takodje me zanima da li treba da susim lisce i da li taj caj kad zelim da perem kosu s njime mogu razblaziti vodom?
Hvala unaprijed pozzz
sveze ubrani list ostaviti da stoji maximum 3-4 dana.. Kada iseckano lisce prelijete kljucalom vodom, ostaviti da stoji 1 sat,pa onda upotrebljavati.Za caj koristiti dve kasikice