Reč je o izuzteno cenjenoj biljci koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Najlekovitiji su plodovi koji se sakupljaju od jeseni do zime, a suše se na promaji, razastrte u tankom sloju.
Čuvaju se u platnenim ili papirnim vrećicama, a upotrebljavaju se u slučaju bolesti bubrega, nazeba, kašlja, vodene bolesti, astme i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.
Od bobica kleke pravi se čuvena rakija klekovača, koja se primenjuje za masiranje bolnih i otečenih zglobova. Međutim, ovu rakiju treba konzumirati veoma pažljivo i u malim količinama, jer u suprotnom može uzrokovati oštećenje bubrega.
Recept: Zrele zdrobljene bobice kleke, ubrane u septembru, sipati u flašu i preliti rakijom sa 45% do 50% alkohola. Ostaviti da odstoji osam dana uz povremeno mešanje i mućkanje, a potom procediti. Za lakše izmokravanje preporučuju se tri kašičice dnevno.