Ova biljka ublažava iritaciju sluzokože i rastvara sekret, pa je fitoterapeuti preporučuju protiv respiratornih tegoba
Botanički naziv biljke mnoge navodi na pomisao da islandski lišaj uspeva samo na Islandu, ali činjenica je da ga ima u svim delovima severne Zemljine polulopte. Međutim, u zemlji po kojoj je dobio ime počeo je da se koristi u ishrani i kao lekovita biljka.
Islandski lišaj sadrži obilje joda i vitamine A, B1 i B12, a zahvaljujući visokom sadržaju specifičnih kiselina (liheninska, izoliheninska i ursinska) deluje kao izvanredan antibiotik jer sprečava širenje bakterija, naročito kada je reč o infekciji salmonelom.
Blagotvorna dejstva
Islandski lišaj se koristi u lečenju respiratornih tegoba jer opušta bronhije, podstiče sazrevanje i izbacivanje sekreta i deluje protivupalno i antibakterijski. Samostalno, ili u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, pomaže u slučaju upale pluća i grla, kašlja, bronhitisa, promuklosti, gingivitisa, tuberkuloze i prehlade. Na isti način deluje i na sluzokožu probavnih organa, pa se koristi u lečenju gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dijareje, otežanog varenja, mučnine i povraćanja.
Takođe, uspostavlja ravnotežu želudačne kiseline bilo da je ima previše ili premalo. Zahvaljujući cetrarinu, gorkoj supstanci koja pospešuje stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, pomaže i u lečenju malokrvnosti. Ova biljka izvanredno krepi i jača organizam, pa se preporučuje u slučaju iscrpljenosti svake vrste, za vreme ili nakon teških bolesti, gubitka krvi usled operacije ili povrede, posle preležanih boginja i teških infekcija. Takođe, deluje povoljno na lučenje mleka kod dojilja, ali se ne sme koristiti u slučaju mastitisa.
Zdrava hrana
U nordijskim zemljama, islandski lišaj se od davnina koristi u ishrani, ali i kao salata ili dodatak hlebnom brašnu. Od osušene i samlevene biljke pravi se zdrava i ukusna kaša.
Recepti
Krema za ruke
Sitno iseckati 200 g islandskog lišaja, pomešati sa 2 dl glicerina iz apoteke i ostaviti da odstoji 2-3 dana. Nakon toga mešavinu zagrejati nad parom, nekoliko minuta mešati, a zatim skloniti i ostaviti da se malo prohladi. Procediti dok je još toplo i ostaviti da se potpuno ohladi. Svakodnevno mazati ruke.
Lenja creva
Preliti kašiku sitno iseckanog islandskog lišaja sa 2, 5 dl hladne vode, zagrejati do ključanja i kuvati 5 minuta. Procediti i piti 3 šolje čaja dnevno.
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU