Rusi se kunu u parazitsku gljiva koja uglavnom raste na stablima breze. Gljiva čaga koristi se u prevenciji i lečenju svih bolesti. U severnim krajevima Sibira može se pronaći u predelima gde se temperatura spušta i do minus 40 stepeni Celzijusa. Čaga se „bere“ ili uklanja sa stabala na kojima parazitira tek nakon određenog broja godina. Što više vremena prođe, ona više sazreva, a to znači da se povećavaju i količine lekovitih supstanci koje se u njoj nalaze. Istini za volju, lekovita svojstva čage nisu otkrili prvo Rusi, već Kinezi, u čijoj se tradicionalnoj medicini koristi već hiljadama godina.
Gljiva čaga: Da doživite stotu
Preterana izloženost suncu, uticaj zagađivača iz životne sredine i drugi negativni faktori utiču na stvaranje velikih količina slobodnih radikala. Zato je potrebno obezbediti telu dovoljno antioksidansa. Veruje se da na svetu ne postoji jači prirodni antioksidans od čage. Štiti organizam od prebrzog starenja, tumora, visokog krvnog pritiska, bolesti srca i krvotoka, dijabetesa, problema s probavom i cirkulacijom, oboljenja bubrega, jetre i pluća, alergija i kožnih bolesti. Čaga pomaže jačanju imunosistema, jer pospešuje imunološke funkcije u organizmu. Takođe ih može i usporiti, što znači da deluje kao imunomodulator. Recimo, može ublažiti nuspojave koje izazivaju različiti lekovi, ili pak usporiti propadanje imunoloških funkcija koje idu s godinama.
Leči duh i telo
Ova gljiva ubraja se među adaptogene, što znači da pomaže telu da se lakše i uspešnije bori sa stresom. Ne deluje ciljano na neki organ ili određenu bolest, već uspostavlja ravnotežu celog organizma. Zato su naučnici u nekadašnjem Sovjetskom Savezu preporučivali sportistima i astronautima da, između ostalog, redovno konzumiraju čagu radi poboljšanja telesnih i umnih sposobnosti. Utiče povoljno i na osobe s oboljenjima nervnog sistema, poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.
Gljiva čaga sprečava zloćudne bolesti
Čaga sadrži lekovitu betulinsku kiselinu, koja ima veoma širok spektar delovanja: antiupalno, antioksidativno i ono najznačajnije – antikancerogeno. Takođe, ublažavanje neželjenih efekata hemoterapije, zračenja i drugih agresivnijih načina lečenja najtežih bolesti. Osim toga, čaga ima i snažna antivirusna svojstva.
Kako se priprema čaj
Čaga je dostupna u prodavnicama zdrave hrane, tako da i sami možete pripremiti čaj. Može se kupiti gljiva u prahu ili u komadićima, pa je u tom slučaju bolje da je sami usitnite u električnom mlinu za kafu. Za jednu šolju dovoljne su dve kašičice praha. Potrebno je preliti ih ključalom vodom, a zatim poklopiti i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Redovno konzumiranje čaja trajno povećava otpornost čitavog organizma.
A kako se pravi tinktura
Lekovitu tinkturu možete napraviti na sledeći način: sipajte 100 grama usitnjene suve čage u staklenu teglu i prelijte to litrom šljivovice. Zatvorite i ostavite to da stoji 21 dan na tamnom i hladnom mestu (svakodnevno promućkajte). Zatim procedite i sipajte tinkturu u flašice, koje ćete čuvati na hladnom mestu. Pijte triput dnevno po kašičicu tinkture, pola sata pre jela.
Foto: Yelena Klimova/gettyimages.co.uk