Ova lekovita biljka sadrži eterična ulja i glikozide koji jačaju imunitet i sprečavaju širenje bakterija, pa je veoma korisna u prevenciji i lečenju disajnih tegoba
Latinski naziv: Echinacea angustifolia D.C.
Blagotvorna svojstva ehinacee otkrivena su krajem 19. veka zahvaljujući lekaru koji dugo živeo sa jednim indijanskim plemenom, čiji su mu vrači otkrili drevne tajne lečenja.
Prastanovnici Amerike ovu su biljku veoma često koristili u lečenju, naročito u slučaju ujeda zmija. Savremena istraživanja pokazala su da svež ekstrakt ehinacee jača odbrambene snage organizma, sprečava pojavu bolesti i ubrzava oporavak.
Ova lekovita biljka sadrži eterična ulja koja sprečavaju širenje malignih oboljenja, kao i glukozide, prirodne antibiotike. Takođe, obiluje i vitaminom C i poliacetilenima koji uništavaju bakterije i gljivice. Ehinacea ulazi u sastav mnogih farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda.
Lekovito dejstvo
Ehinacea deluje protivupalno i zaustavlja širenje bakterija i virusa, pa se preporučuje u slučaju gripa, prehlade, bronhitisa, grlobolje i upale sinusa. Pored toga, stimuliše rad jetre i bubrega, ubrzavajući detoksikaciju organizma i koristi se u lečenju akni, čireva, opekotina, ekcema i uboda insekata, ali i u slučaju gljivičnih infekcija urogenitalnog trakta, gingivitisa, paradentoze i afti.
Mere opreza
Stručnjaci savetuju da se ehinacea ne uzima duže od osam nedelja u kontinuitetu jer je namenjena intenzivnoj i kratkoj terapiji. Preporuka je da se kao prevencija koristi četiri do šest nedelja, najbolje u periodu kada se javljaju infekcije i prehlade. U slučaju da upala već postoji, ehinacea može se konzumira u većim dozama jednu do dve nedelje.
Zbog imunostimulativnih svojstava ne treba je primenjivati u slučaju autoimunih oboljenja kao što su sida, multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis, kolagenoza… Ehinaceu ne smeju da koriste deca mlađa od dve godine, trudnice i dojilje niti je preporučljivo uzimati je zajedno sa kortikosteroidima, sedativima, hipnoticima i beta-blokatorima.
Upotreba u kulinarstvu
Pored toga što se koristi u pripremi čajeva, tinktura, sirupa i raznih suplemenata, ehinacea može da posluži i kao veoma zdrav dodatak sokovima, salatama i prelivima.
Preliv od ehinacee i kiseljaka- Potrebni sastojci: * 3 kašičice samlevenog suvog korena ehinacee * 3 kašičice samlevenog suvog korena kiseljaka * 1 šolja nepasterizovanog vinskog sirćeta * 1/2 šolje maslinovog ulja * 3 kašike limunovog soka * 3 čena belog luka (sitno iseckan) * 1 manja glavica crnog luka * veza peršunovog lista * so i biber po ukusu Sve sastojke usitniti u blenderu i koristiti kao preliv za salatu.
Sok od povrća i ehinacee – Potrebni sastojci: * 1 čajna vrećica ehinacee * 80 ml vrele vode * 2 velike šargarepe, očišćene i isečene na kolutove * 1 crvena paprika, očišćena i tanko isečena * 1 limeta Preliti čajnu vrećicu ehinacee vrelom vodom i ostaviti da odstoji poklopljeno oko 10 minuta. U međuvremenu izblendati šargarepu, papriku i limetu, pa sipati u posebnu činiju, te dodati čaj od ehinacee. Ovaj napitak obiluje vitaminima i mineralima, te efikasno jača imunološki sistem.
Recepti
* Tinktura ehinacee – Punu šaku svežih, usitnjenih listova i cvetova ehinacee i šaku očišćenog i dobro opranog i iseckanog korena ehinacee, staviti u čistu teglu i naliti sa 250 ml 70% alkohola i 50 ml destilovane vode. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Nakon toga procediti i tinkturu čuvati u zatvorenoj tamnoj flašici. Piti tri puta dnevno po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja. Ponavljati pet dana, pa dva dana pauzirati.
* Kapi za jačanje imuniteta Pomešati 100 g ehinacee, 50 g matičnjaka i 50 g propolisa, pa sve sipati u staklenu teglu i preliti sa 500 ml 70% alkohola. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Nakon toga procediti i tinkturu čuvati u zatvorenoj tamnoj flašici. Piti tri puta dnevno po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja.
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…