Lekovito bilje
  • Novi broj
  • Novosti
  • Fitoterapija
  • Biljka meseca
  • Intervju
  • Mala kućna apoteka
  • LB Jelovnik
  • Saveti
Biljka meseca
Valerijana – svima je potrebna!
Biljka meseca: Laneno seme čisti krvne sudove
Dobričica – za bubrege i pluća melem bez...
Srdačica – vodi brigu o vašem srcu!
Crvena detelina − da lakše prebrodite menopauzu
Lipov cvet umesto tableta za smirenje
Cvet divljeg kestena suzbija hemoroide
Verem trava popravlja raspoloženje
Bela rada – čuvar ženskog zdravlja i lepote
Jagorčevina: Čisti krv i disajne organe

Lekovito bilje

  • Novi broj
  • Novosti
  • Fitoterapija
  • Biljka meseca
  • Intervju
  • Mala kućna apoteka
  • LB Jelovnik
  • Saveti
Biljka meseca

Alge – hrana dugovečnih

Bogato mineralima, vitaminima, vrednim nutrijentima, ovo morsko bilje čisti telo od otrova, regeneriše tkiva, jača imunitet, poboljšava varenje i štiti od malignih oboljenja          

U morima i okeanima raste oko 20.000 vrsta algi a veliki broj njih koristi se u ishrani, lečenju i kozmetici. Ove podvodne biljke koje se nazivaju i ”morsko povrće” imaju jedinstven, blag ili izražen ukus, ali svima je zajedničko to da su ”umami”, što na japanskom znači ukusno.

Bogat su izvor hranljivih i lekovitih materija, vitamina, minerala, belančevina, prehrambenih vlakana, amino-kiselina i drugih vrednim nutrijenata, zbog čega su neizostavan lek narodne medicine azijskih naroda. Alge se s razlogom nazivaju – hranom za dugovečnost.

Arame su smeđe alge koje rastu u Tihom okeanu, u priobalnim područjima Japana i Perua.  Nazivaju ih i ”morskih hrastom” jer podsećaju na lišće ovog drveta, a kada se osuše, postaju tanke kao žica. Blagog su, slatkastog ukusa i odlično se kombinuju s korenastim povrćem, tofuom ili semenkama, pritom su dobar izbor za one koji u jelovnik žele da uvrste alge.

Morski hrast je bogat vlaknima, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, jodom, nijacinom, vitaminima A, B1 i B2, kao i ugljenim hidratima.  Zahvaljujući lekovitom sastavu, olakšavaju pretvaranje glukoze u glikogen što sprečava grčenje mišića, naročito srčanog. Pored toga, arame imaju blagotvorno dejstvo u slučaju osteoporoze, jačaju nokte i kosu, ublažavaju menstrualne tegobe i snižavaju povišen krvni pritisak.

Kako se pripremaju:

Arame dobro oprati u velikoj količini hladne vode, isprati 2 do 3 puta. Ne treba koristiti toplu vodu jer to narušava njihov mineralni sastav. Šoljicu algi preliti vodom i kuvati 30-40 minuta (minerali se neće gubiti jer ostaju u vodi u kojoj se alge pripremaju). Skuvana arama poprima tamnosmeđu boju i servira se kao garnirung za prženo povrće, tofu, mahunarke i salate.

 

Dulse

Dulse je mekana ljubičasta alga slano-slatkog okusa. Raste na severnim obalama Atlantskog i Tihog okeana, a najčešće se koristi kao dodatak supama, čorbama i salatama, ili u vidu začina za jela od povrća. Irski ribari umesto grickalica jedu osušene dulse koje su naročito popularne među veganima jer su izuzetno bogate proteinima i gvožđem, pa su odlična zamena za meso. Obiluju vitaminima A, B6, B12, C, E i imaju  izuzetnu mineralnu vrednost zbog visokog sadržaja kalijuma, fluorida, magnezijuma, cinka, joda, fosfora i natrijuma. Odličan su lek protiv anemije, poremećenog rada štitne žlezde, otežanog varenja, infekcije herpesom zosterom i impotencije. Dulse alge jačaju imunitet i vekovima se koriste za čišćenje creva od parazita. Budući da su bogate vlaknima, potpomažu varenje, sprečavaju opstipaciju i daju osećaj sitosti, što je idealno za osobe koje žele da smanje telesnu masu.

Kako se pripremaju:

Pre korišćenja dulse se moraju isprati, a kuvaju se od 5 do 10 minuta dok ne poprime crvenoljubičastu boju. Mogu se jesti suve, a ukoliko se samelju u fini prah dobija se savršen začin. Naročito se preporučuje u kombinaciji s zelenim kašastim sokovima kojima znatno poboljšavaju ukus.

…

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Alge – hrana dugovečnih was last modified: December 21st, 2017 by admin
alge
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Rižoto s pečurkama
next post
Otkrijte bolesti bubrega na vreme

Pogledajte obavezno i ovo

Kleka – moćni diuretik

BOBICE GLOGA za srčane bolesti

PIREVINA (Agropyron repens)

Eliksir za jetru i žučnu kesu

Pistaći čuvaju srce

NAR – bogatstvo vitamina i minerala

Kamilica – melem za kožu i sluzokožu

Biljka meseca:Lakše se diše uz beli slez

Očajnica – da lakše dišete!

Lavanda – mirisna i lekovita


Leave a Comment Cancel Reply

Potražite na kioscima

Oglašivači

Najnovije na sajtu

  • Prelistavamo novi broj: Lekovito bilje #161

  • Specijaliteti od ječma za niži holesterol i šećer u krvi

  • Koje biljke smeju koristiti deca

  • Kako se izboriti sa zimskom depresijom

  • Imamo rešenje za suve oči

  • Adrenalni umor: Kako pomoći nadbubrežnim žlezdama

  • Karcinom pluća: Pijte čaj od hajdučice i rastavića

  • Kako se leči išijas

  • ŠEĆERNA BOLEST − SLATKO IME ZA OPOR PROBLEM

  • Zavirite u novi broj: Lekovito bilje #160

Biljka nedelje

  • Valerijana – svima je potrebna!

  • Biljka meseca: Laneno seme čisti krvne...

  • Dobričica – za bubrege i pluća...

  • Srdačica – vodi brigu o vašem...

  • Crvena detelina − da lakše prebrodite...

Najpopularnije na sajtu!

  • Prelistavamo novi broj: Lekovito bilje #161

  • Polipi na materici: Operacija nije jedino rešenje

  • Ulje od lovora ublažava otok limfnih žlezda

  • Specijaliteti od ječma za niži holesterol i šećer u krvi

  • Imamo rešenje za suve oči

  • Facebook
  • RSS
Footer Logo

@2016 - lekovito bilje. All Right Reserved.


Back To Top