Bogato mineralima, vitaminima, vrednim nutrijentima, ovo morsko bilje čisti telo od otrova, regeneriše tkiva, jača imunitet, poboljšava varenje i štiti od malignih oboljenja
U morima i okeanima raste oko 20.000 vrsta algi a veliki broj njih koristi se u ishrani, lečenju i kozmetici. Ove podvodne biljke koje se nazivaju i ”morsko povrće” imaju jedinstven, blag ili izražen ukus, ali svima je zajedničko to da su ”umami”, što na japanskom znači ukusno.
Bogat su izvor hranljivih i lekovitih materija, vitamina, minerala, belančevina, prehrambenih vlakana, amino-kiselina i drugih vrednim nutrijenata, zbog čega su neizostavan lek narodne medicine azijskih naroda. Alge se s razlogom nazivaju – hranom za dugovečnost.
Arame su smeđe alge koje rastu u Tihom okeanu, u priobalnim područjima Japana i Perua. Nazivaju ih i ”morskih hrastom” jer podsećaju na lišće ovog drveta, a kada se osuše, postaju tanke kao žica. Blagog su, slatkastog ukusa i odlično se kombinuju s korenastim povrćem, tofuom ili semenkama, pritom su dobar izbor za one koji u jelovnik žele da uvrste alge.
Morski hrast je bogat vlaknima, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, jodom, nijacinom, vitaminima A, B1 i B2, kao i ugljenim hidratima. Zahvaljujući lekovitom sastavu, olakšavaju pretvaranje glukoze u glikogen što sprečava grčenje mišića, naročito srčanog. Pored toga, arame imaju blagotvorno dejstvo u slučaju osteoporoze, jačaju nokte i kosu, ublažavaju menstrualne tegobe i snižavaju povišen krvni pritisak.
Kako se pripremaju:
Arame dobro oprati u velikoj količini hladne vode, isprati 2 do 3 puta. Ne treba koristiti toplu vodu jer to narušava njihov mineralni sastav. Šoljicu algi preliti vodom i kuvati 30-40 minuta (minerali se neće gubiti jer ostaju u vodi u kojoj se alge pripremaju). Skuvana arama poprima tamnosmeđu boju i servira se kao garnirung za prženo povrće, tofu, mahunarke i salate.
Dulse
Dulse je mekana ljubičasta alga slano-slatkog okusa. Raste na severnim obalama Atlantskog i Tihog okeana, a najčešće se koristi kao dodatak supama, čorbama i salatama, ili u vidu začina za jela od povrća. Irski ribari umesto grickalica jedu osušene dulse koje su naročito popularne među veganima jer su izuzetno bogate proteinima i gvožđem, pa su odlična zamena za meso. Obiluju vitaminima A, B6, B12, C, E i imaju izuzetnu mineralnu vrednost zbog visokog sadržaja kalijuma, fluorida, magnezijuma, cinka, joda, fosfora i natrijuma. Odličan su lek protiv anemije, poremećenog rada štitne žlezde, otežanog varenja, infekcije herpesom zosterom i impotencije. Dulse alge jačaju imunitet i vekovima se koriste za čišćenje creva od parazita. Budući da su bogate vlaknima, potpomažu varenje, sprečavaju opstipaciju i daju osećaj sitosti, što je idealno za osobe koje žele da smanje telesnu masu.
Kako se pripremaju:
Pre korišćenja dulse se moraju isprati, a kuvaju se od 5 do 10 minuta dok ne poprime crvenoljubičastu boju. Mogu se jesti suve, a ukoliko se samelju u fini prah dobija se savršen začin. Naročito se preporučuje u kombinaciji s zelenim kašastim sokovima kojima znatno poboljšavaju ukus.
…
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net