Ovaj aromatični začin sprečava gasove i mučninu, pospešuje varenje i snižava nivo lošeg holesterola u krvi.
Kim, začin koji se od davnina koristi kako u ishrani, tako i u lekovite svrhe, poreklom je iz Azije, a najviše se uzgaja u Rusiji, Holandiji i skandinavskim zemljama. Izuzetno je aromatičan i prijatnog, pomalo ljutkastog ukusa.
Kim i zdravlje
Semenke kima bogate su proteinima, ugljenim hidratima, zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, a 100 g ovog začina sadrži 375 kalorija. Kim obiluje i dijetatskim vlaknima te mineralima kao što su gvožđe, bakar, cink, kalijum, kalcijum, selen, fosfor i magnezijum. Osim toga, sadrži kumin-aldehid i pirazin, eterična ulja koja mu daju ukus i miris. Semenke kima takođe su bogat izvor fenolnih antioksidansa kao što su karoten, zeaksantin i lutein.
Olakšava varenje
Studija objavljena u magazinu ”Food Chemistry” dokazuje da kim pozitivno utiče na probavni sistem, sprečava pojavu gasova i mučnine. Stimuliše izlučivanje enzima pankreasa, koji olakšava varenje. Rezultati istraživanja objavljeni 2013. godine u magazinu ”Middle East Journal of Digestive Diseases” pokazali su da taj aromatični začin sprečava nadutost, koja se najčešće javlja usled PMS-a, konstipacije, lošeg varenja ili sindroma iritabilnog kolona. Ima antiparazitska svojstva te blagotvorno deluje na creva, ublažava kolike i izbacuje gasove. Studija objavljena 2014. godine u časopisu ”Complementary Therapies in Clinical Practice” pokazala je da kim utiče na redukciju procenta masti u organizmu, snižava nivo lošeg holesterola i triglicerida. Osim toga, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Istraživanje sprovedeno 1998. godine na laboratorijskim miševima pokazalo je da je onima koji su hranjeni kimom tokom osam nedelja, nakon tog perioda snižen nivo šećera u krvi i urinu. Da kim pomažeu u slučaju hipoglikemije potvrdila je i studija objavljena 2005. godine u časopidu ”Internation Journal od Food Science”.
PROČITAJTE I… Ulje od crnog kima protiv vitiliga
Štiti zdrave ćelije od raka
S obzirom na to da je izuzetno bogat gvožđem, kim pomaže u lečenju anemije, koja nastaje usled nedostatka tog minerala. Pored toga, pojačava lučenje mlečnih žlezda i pospešuje laktaciju, te se preporučuje dojiljama i trudnicama. Antioksidantna i antinflamatorna svojstva kima poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, te ublažavaju posledice stresa. Osim toga, kim poboljšava cirkulaciju i usporava napredovanje Alchajmerove bolesti, dok vitamini B i E, koje takođe sadrži, blagotvorno utiču na nervni sistem i pospešuju mentalno zdravlje. Kim ima antikancerogena svojstva, podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, štiti zdrave od oštećenja, a uništava maligne. Taj začin blagotvorno deluje na zdravlje kostiju, jača ih i povećava njihovu gustinu. Sadrži estrogena jedinjenja koja pomažu u lečenju osteoporoze u postmenopauzi. Takođe, sadrži melatonin, hormon koji je efikasan u lečenju nesanice i drugih poremećaja spavanja.
Napomena: kim treba koristi u ograničenim količinama, jer previše začina može da izazove loše varenje i čir na želucu.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net